Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

неділю, 25 грудня 2016 р.


Смайл зимой смайлики картинкиАдвент-календар. День двадцять п'ятий. Чудесний.
Нині святкує Боже Народження західний світ і ті українські родини, які належать до римо-католицького чи інших віросповідань західного обряду.
Тож розгортаємо дарунки, співаємо колядки.
І читаємо гарну книжечку:

Дзвінка Матіяш "Перше Різдво". - ВСЛ, 2016
Давид пасе овець разом зі своїм дідусем та іншими чоловіками. Хлопцеві дуже цікаві розмови дорослих про Месію, який от-от має прийти в світ. Давид навіть не сподівався, що сам побачить Боже Дитя…

Різдвяна історія очима письменниці Дзвінки Матіяш та ілюстраторки Богдани Бондар поверне вас із дітьми до витоків Різдва – не просто гарного родинного свята, а історії Божого народження і відкуплення людства.




А якщо в твоїй родині Різдво святкують 7 січня, можеш продовжити свій адвент-календар ще на 12 днів. Книжки не закінчуються! Пам'ятаєш перелік посилань в першому дописі адвенту?
Гарних тобі свят!  

суботу, 24 грудня 2016 р.

Дванадцять страв на Свят-вечір
Розшифруй і підпиши страви, що їх подають на свят-вечір.
Що з перерахованих продуктів знаходиться на свят-вечірньому столі, а що ні?
мед_____________
буряки__________
виноград________
пшениця________
куряче м'ясо_____
риба____________
салат___________
гриби___________
ковбаса_________
капуста_________
апельсини______
помідори________
сіль_____________
шоколад_________
яблука___________
сир_____________
грушки__________
мак_____________
баранина________
Адвент-календар. День двадцять четвертий.
Добігає кінця наш адвент-календар. Цей місяць ми провели разом, день-в-день. Сподіваємося, Ти навчився чогось мудрого і доброго. Сподіваємося і віримо, що гарні книги і поради допомогли Тобі в повсякденному житті, а час не був згаяним намарно.
Сашко Дерманський "Крамничка тітоньки Мальви". - ВСЛ, 2014 р.
Різдво – пора див і світла, час жаданих подарунків та солодкої смакоти із чарівного фургончика-крамнички доброї й загадкової тітоньки Мальви. Але що буде, якщо раптом усе це зникне? Адже підступний пан Крук та його господиня Мряка ось-ось запанують у світі!.. 
Перед маленьким Тишком та його вірним песиком Кучугуркою постало нелегке завдання: повернути дідусеві-казкарю чарівну книгу, щоби врятувати Різдво і наповнити сміхом та радістю кожен дім їхнього рідного містечка.


Хоча Святий Вечір припадає на останній день Різдвяного (Пилипівського) посту, і до свята господині готують  всі пісні страви, називається ця вечеря багатою, бо стіл у цей вечір багатий 12-тьма стравами. Традиційно на Святу Вечерю стіл прикрашали:

  • Кутя
  • Борщ з вушками
  • Грибова юшка
  • Вареники
  • Голубці
  • Маринований оселедець
  • Мариновані гриби
  • Заливна риба
  • Тушкована капуста
  • Квасоля
  • Узвар
  • Пампушки
Більш детально про це ти зможеш подивитись на сайті "Українські традиції":
http://traditions.in.ua/kukhnia/obriadovi-stravy/1582-12-strav-na-sviatyi-vechir
А також в геніальних книгах-скарбницях Василя Скуратівського "Місяцелік" та "Дідух".






















Маленький Ісусик не спить, не дрімає,
Своїми ручками весь світ обіймає
І вашу хатину, і вашу родину,
і всю Україну!
Христос ся Рождає!

пʼятницю, 23 грудня 2016 р.

Адвент-календар. День двадцять третій.
Іван Малкович "Золотий павучок". - "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА", 2009 р.

Зворушлива Різдвяна історія про дивовижну пригоду, що сталася на Святвечір.
Іван Малкович прочитає для Тебе свою казку "Золотий Павучок".
Якось у двері однієї щасливої родини постукала війна і тато мусив покинути дружину та своїх трьох діток, щоб захистити країну. У цей час Тарасик, Настуня та Ільчик з мамою переживають скрутні часи – родині навіть не вистачає грошей на їжу, щоб провести Святвечір. Але, як відомо, на Різдво трапляються дива...

Як зробити традиційну Різдвяну прикрасу "павука", подивись на народознавчому сайті "Рукотвори. Народне мистецтво online": http://rukotvory.com.ua/info/yak-zrobyty-pavuka-majster-klas/


Іван Малкович "Різдвяна рукавичка". - "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА", 2004 р.

З казки про рукавичку починається наше дитинство. Мишка-шкряботушка, жабка-скрекотушка, зайчик-побігайчик, лисичка-сестричка, кабан-іклан, ведмідь-набрідь – ці неперевершені герої тішили ще твоїх пра-пра-пра-дідусів і бабусь і неодмінно ще тішитимуть твоїх пра-пра-пра-внуків і внучок. А ця книжечка розповідає про щасливу Різдвяну пригоду, що трапилася з твоїми улюбленими героями після того, як вони оселилися в рукавичці.

четвер, 22 грудня 2016 р.

Адвент-календар. День двадцять другий.
Саме час готуватись до вертепу, вчити ролі, майструвати різдвяну зірку і  ставити шопку. Що означають всі ці дивні і малознайомі слова? 
Верте́п — старовинний пересувний український ляльковий театр, де ставили п'єси про народження Христа.
Шопкаверте́пна скри́ня — переважно макет, що зображає вифлеємську стайню в ніч Різдва Христового. Може бути виконана як у мініатюрі, так і у великих розмірах. Обов'язковими елементами є фігури Ісуса ХристаМатері Божої та святого Йосипа; в шопці можуть також бути пастушки, тварини, три царі чи інші персонажі. Інколи встановлюють живі шопки, в яких замість фігур беруть участь живі люди і звірі.

Зі́рка — традиційний атрибут різдвяного обряду колядування, пов'язаний з євангельською легендою про Христа, чудесне народження якого провістила «Вифлеємська зірка». Як правило, атрибут виготовлявся із звичайного решета, до якого прилагоджували «роги» (8, 9, 10, 12 чи 16) та обклеювали різнокольоровим промасленим папером, прикрашали фольгою, стрічками й китицями. До бокових стінок могли бути прикріплені картинки на релігійні сюжети. Всередину Зірки вставляли свічку, утворюючи щось на зразок «чарівного ліхтаря». Інколи Зірка могла обертатися навколо своєї осі.
Книга дня: Мирослава Зінько "Різдвяна історяі у наліпках". - Видавництво Скриня, 2012.
Кожного року ми святкуємо Різдво, час народження Сина Божого. Та чи знаємо, як усе відбувалося?
Відтворити емоційну атмосферу народження маленького Ісуса допоможе гарно ілюстрована розповідь про Різдво. Також у комплекті ви зможете знайти наліпки, які потрібно вклеїти туди, де на картинках їх бракуватиме. Таким чином розповідь ніби оживає, а діти можуть сповна перенестися у той час і відчути себе учасниками тих захоплюючих подій!

середу, 21 грудня 2016 р.

Адвент-календар. День двадцять перший.
Мар'яна Прохасько "Кучеряві відмовляються від ялинки на Різдво" - ВСЛ, 2016

Продовження мовчазної але надзвичайно захопливої історії про родину Кучерявих не просто розповість малим і дорослим читачам стільки історій, скільки вони забажають, але й трошечки здивує, навчить любити природу та зруйнує кілька стереотипів.





Давні українці були мудрі і знали, чим прикрасити рідну хату.
Від давніх давен в українських хатах на Різдво ставили дідуха.

Дідух - обжинковий сніп, виготовлений із пучечків жита. Вважалося, що в ньому живуть Дух поля, Дух сонця та душі предків, які оберігають земне життя.
Дідух, дідо, сніп-рай, дідочок, колядник.
Неважко здогадатись, що мова йде про дух діда чи дідівський дух - оберіг роду.
Сплести дідуха - ціле мистецтво.
Бажаючих навчитися чекаємо в гості!

вівторок, 20 грудня 2016 р.

Різдвяний настрій в нашій бібліотеці
Знайди, де саме стоїть ця ялиночка, дай відповідь на новорічну загадку - і отримай невеличкий подарунок. 
Адвент-календар. День двадцятий.
От і прийшов час вбирати ялинку.
Пропонуємо Тобі, друже, зробити маленькі прикраси у вигляді ялиночки.
Тобі знадобляться: картонний шаблон, кольорові зелені нитки (різних відтінків), клей ПВА, стрічечки, бусинки, бісер для гірлянди, різноманітні дрібні прикраси.
Шаблон промазуємо шаром клею, обмотуємо нитками в різних напрямках, прикрашаємо гірляндами з бісеру і бусинами.
Маленька ялиночка готова!


Книга дня: Томі Унгерер «Як Меллопи Різдво святкували»,  - Рабарбар, 2016

Меллопи лише нещодавно познайомилися з українським читачем,а  вже встигли і скарби знайти, і нафту, і навіть вісвяткувати Різдво. Звісно, щоразу родина чудернацьких свиней робила усе це з несподіваними пригодами та кумедними випадками. Цього разу за день до Різдва в кожного з чотирьох братів Меллопів виникла одна й та сама ідея: вони вирішили, що ялинка буде чудовим сюрпризом для всієї родини. Отож і не дивно, що перед Святвечором вітальня Меллопів наповнилась ялинками, які потрібно було комусь подарувати. Але кому?

понеділок, 19 грудня 2016 р.

Адвент-календар. День дев'ятнадцятий. Святковий.
Нині - Миколая! Свято всієї дітвори. Вітаємо! Най дитинство буде щасливим!




"Гостинці з Ялинового лісу: казка-розмальовка до свята Миколая із завданнями й англійськими словами". – К.: Братське, 2016.

Це книжка з «активностями». Вона містить і святкову історію, і розмальовку з завданнями та тематичними англійськими словами, і навіть рецепт медового печива.

Книжка для читання і не тільки, до якого можуть долучитися діти різного віку та їхні родини.

неділю, 18 грудня 2016 р.

За вікном...


Адвент-календар. День вісімнадятий. Смачний.
Чи знаєш Ти, друже, чим пахнуть подарунки і якого кольору свято? Запрошуємо Тебе погортати добру книжечку  Надійки Гербіш, і Ти отримаєш відповіді на ці питання. А ще, дотримуючись наших порад, створиш аромат свята у себе вдома.
Н.Гербіш "Помаранчевий дарунок". - Видавництво Брайт Букс, 2014 р.


Пригоди маленького сірого Мишенятка тільки починаються. 

Із маленької затишної нірки воно потрапляє у великий, просторий, сповнений див і різнобарв’я світ. У наступних книжках серії йому доведеться ще багато помандрувати, відшукати чимало цікавинок, спізнати всіляких радощів і пригод. Зараз у серденьку головного героя жевріє мрія побачити якомога більше кольорів – але поки перед ним лежить лише неосяжне засніжене поле… Куди ж приведе Мишенятка його перша мандрівка?




Нині неділя. Всі твої домашні вдома і, сподіваємося, допоможуть тобі на кухні. Приступаємо до випікання яблучного пирога з цинамоном (корицею). Ми підібрали для Тебе нескладний рецепт від досвідчених господинь.
Нам знадобляться:
* борошно — 3 склянки
* масло вершкове — 200 г
* яйце куряче — 1 шт.
* цукор — 3 ст. л.
* сир (творог) — 200 г
* кориця — 0,5 ч. л.
* яблука — 3 шт.
* цукрова пудра — 2 ст. л
* сода — 0,5 ч. л
Розтираємо сир з цукром і яйцем.
Масло розтоплюємо і додаємо до сирної маси. Додаємо соду. Сода загаситься кислотою сиру.
Всипемо борошно і замісимо тісто.
Загорнемо тісто в пакет і покладемо на півгодини в холодильник.
Яблука почистимо від шкірки і наріжемо на великі шматочки.
Додамо корицю і цукор за смаком.
Тісто виймемо з холодильника і розкачаємо.
В середину викладемо начинку з яблук і кілька шматочків вершкового масла.
Краї коржа ножем наріжемо на смужки товщиною 2-3 сантиметри.
Закриємо начинку смужками, накладаючи їх по черзі один на одного.
Пиріг викладемо на фольгу або папір для запікання. Поставимо в духовку на 25-30 хвилин при температурі 170 градусів.
Готовий пиріг посипемо цукровою пудрою.
 Порада: якщо додати в начинку цедру апельсина, то отримаєш ще більш незвичайний смак.
Смачного!

суботу, 17 грудня 2016 р.

Адвент-календар. День сімнадцятий. Сімейний.
Післязавтра прийде головне свято всіх дітлахів - день Святого Миколая. Чи ти вже готовий до нього? Чи написав листа Святому Миколаю? Чи був ти чемним протягом цього року і заслужив на подарунки? Може, ти вже вигадав, чим будеш дивувати своїх близьких?
А поки давай знайомитись з книгою дня:
Наталя Гузєєва "Божевільний Новий Рік". - Видавництво "Майстер-клас", 2012.
Головна героїня цієї історії - звичайнісінька дівчинка Оленка - вирішила врятувати зустріч Нового року, яка через байдужість дорослих могла перетворитись на нудний вечір. Разом зі своєю подружкою Оленка організовує справжнє свято для мешканців цілого під'їзду. Книга призначена для сімейного читання. Вона показує, що незвичайно і незабутньо зустріти Новий рік можна саме вдома, у сімейному колі. 


Дорогі батьки, хочемо познайомити вас з творчим проектом “Пишемо листи Святому Миколаю”.
Автор проекту - Христя Слободян - автор і ведуча сайту "Мої жовті окуляри", присвяченого життю мами-оптиміста, яка виховує маленьку донечку і любить життя у всіх його проявах.

"Задум проекту – в тому, щоб не лише допомогти дітям (і їх батькам) написати листа до Святого Миколая, але й трошки глибше пояснити малечі традиції свята, звернути увагу дітей на моральну сторону питання, а не чисто матеріальних подарунках, як воно часто буває.

Краще з самого малку намагатись вкласти в маленьку голівку не прив’язаність до конкретних матеріальних благ, а розуміння того, що в житті добре, а що погане. Не егоїзм і хибне враження, що варто тільки захотіти, і все “впаде з неба”, а вміння відрізняти важливе від другорядного та здатність турбуватись про інших людей. Ну, це ж під батьківським наглядом і керівництвом дітки пишуть листи, правильно? Малеча сама не додумалась би що в великого святого Миколая можна просити блокнотик конче з Hello Kitty.. Мабуть, мама не пояснила, якого плану бажання краще загадувати, і що Миколай може сприяти здійсненню значно грандіозніших життєвих бажань…
Тому цим проектом хочеться змістити акценти свята. Хочеться, щоб маленькі люди розуміли, що таке доброта, турбота, чому треба бути “чемним”; замислювались над тим, чим живуть близькі їм люди; вірили, що вони самі здатні на маленькі “чуда” і що Миколай Чудотворець живе серед нас та тим чи іншим способом допомагає з найважливішими бажаннями всім, хто того потребує.

пʼятницю, 16 грудня 2016 р.

Він ніяк не хотів ліпитись: надто великий мороз, надто мало матеріалу, надто крихкий сніг. Нас відмовляли і переконували, що нічого не вийде. Але наполегливість, завзятість і бажання втілити задум в життя роблять навіть неможливе можливим.

Скільки він проживе на вікні нашої бібліотеки,
невідомо. День-два? Годину-другу? Чи взагалі кілька хвилин? Не так важливо.

Важливо, що він Є! Він існує - наш сніговичок. Всупереч усім, хто сумнівався,  на втіху тим, хто чекав. І радує всіх, хто проходить повз наші вікна.
Адвент-календар. День шістнадцятий.
Після школи йдемо ліпити сніговика. Хоч снігу випало небагато, але на мале-еееесенького сніговичка має вистачити.
Книга дня: Тарас Прохасько, Мар'яна Прохасько  "Хто зробить сніг". - ВСЛ, 2013.
Ця книжка унікальна, з якого боку не поглянь. Перша дитяча книжка Тараса Прохаська та перший досвід Мар’яни Прохасько у ролі ілюстратора. Тепла казка по родину кротів та їх тринадцять кротенят, про дружбу та взаємодопомогу, про турботу та домашній затишок, а також про те, хто насправді робить сніг…
Нагороди:«Хто зробить сніг» стала переможцем конкурсу «Книга року ВВС – 2013» у номінації «Дитяча Книга року ВВС – 2013», отримала премію «ЛітАкцент року 2013» у номінації «Поезія і проза для дітей», посіла перше місце рейтингу«Книжка року‘2013» у номінації «Дитяче свято», потрапила до світового каталогу«The White Ravens» у 2014 році. 

четвер, 15 грудня 2016 р.

Адвент-календар. День п'ятнадцятий. Для кмітливих і наполегливих.
Сьогодні будемо читати цікаву історію:
Роб Скоттон "Баранчик Рассел і Різдвяне Диво". - ВСЛ, 2014.
Коли Санта та його зламані сани опинились у Світлячковому лісі, Санта був переконаний, що Різдва не буде. Так воно й сталося б, якби не баранчик Рассел. Адже Рассел поспішає на допомогу! Узявшись за молоток та пилку, Рассел доводить, що кмітливість і наполеглива праця цілком замінюють чари.
Познайомившись із Расселом, ви вже ніколи його не забудете. Цей кучерявий баранчик не залишає байдужими ні дітей, ні дорослих.




А на згадку про цей день пропонуємо зробити баранчика з фетру. Для цього нам знадобляться:
* два з'єднаних кола з сірого або білого фетру,
* клаптики іншого кольору на голову і вуха,
* шнурівка на лапки,
* стрічка на бантик,
* очка, клей "Момент", ножиці, голка,
* груба нитка, щоби завісити готову іграшку.

середу, 14 грудня 2016 р.

Бажаєш розмалювати вікна в бібліотеці до Нового року та Різдва?
Ласкаво просимо! Шаблони готові.
Вікон у нас бага-аааааато! ☺☺☺☺☺ 

Хто зумів це на вікні
Візерунки чарівні
Уночі намалювати,
Не заходячи до хати?
Чудо-трави, диво-квіти -
Це ж потрібно так уміти!
Часто дуже хочуть діти 
Квіти подихом зігріти.
Та краса ця особлива,
Її пестить неможливо.
Бо від дотику руки
Залишаються цятки.
Ці холодні візерунки,
Мов листівки-подарунки,
Нам Мороз  на склі лишає,
Бо чарівну фарбу має!!!
 автор - Мирослав Вересюк

Адвент-календар. День чотирнадцятий. Дружній.
Сьогодні будемо підписувати саморобні листівки друзям та рідним.
Найцінніший подарунок той, що зроблений власними руками. Ні за які гроші не купиш увагу і любов до людини. Ми даруємо радість і тепло, взамін отримуючи таку саму радість.
Прикладів листівок в інтернеті зараз є море. Знаходимо майстер-клас, підключаємо нашу фантазію ...і творимо.
Що нам може знадобитися для роботи:
*кольоровий та білий дизайнерський картон, кольоровий папір;
*гуашеві фарби, акрилові фарби, акварельні фарби, фломастери, олівці, гелеві ручки;
*ножиці прямі і фігурні;
*пінцет (для зручного підхоплення гудзиків і різних дрібних речей);
*бісер, паєтки, гудзики, бомбончики, блискітки;
*шаблони: сніжинки, ялинки, ангелики, свічечки;
*клей ПВА, канцелярський клей і суперклей;
*мережива, стрічки, серпантин;
*подарунковий папір, гофрований папір, фольга;
*пластилін, зубочистки, степлер, лінійка скотч двосторонній;
*різна новорічна мішура.

Книга на день: "Подорож листа" Валентина Вздульська, Даша Ракова - Братське, 2016.

Лист маленької Марти — дуже важливий, хоч і містить усього чотири слова; він знає про свою важливу місію і дуже боїться розчарувати дівчинку. Історія про заповітні бажання, мандри, несподіванки та дружбу, проілюстрована ніжними акварелями — чудове читання для будь-якої пори року, а насамперед — напередодні Миколая.

вівторок, 13 грудня 2016 р.

Адвент-календар. День тринадцятий. Пухнастий.
Сьогодні треба зробити щось добре для своїх домашніх улюбленців. Чи приготували ви їм подарунки на Новий рік? Ще є час підготуватись!
Книга дня: Роб Скоттон "Різдво Сплета". - ВСЛ, 2013.
Настала ніч перед Різдвом. Кіт Сплет не може склепити повік: раптом він був не дуже чемним і не заслужив на найбільший у світі подарунок? Треба дочекатися Санту і самому розповісти йому про всі свої подвиги... Та Санта не приходить. Невже Сплет і справді був не досить слухняним? Невже даремно допомагав мамі по господарству? Вірний Сеймур і молодша сестричка ведуть Сплета у вітальню, а там... Чорний пухнастик просто не міг залишитися без свята.

понеділок, 12 грудня 2016 р.

Зима смайлики картинкиАдвент-календар. День дванадцятий. З любов'ю до всього живого.
Іде дванадцятий день зими. Хто потурбується про братів наших менших, яким холодно і голодно зимою в місті та в лісі?
Пропонуємо роздивитись навкруги: хто живе поруч з тобою? Кого ти можеш нагодувати: птахів, білочок, вуличних кошенят, цуценят?
Книга дня: Іван Андрусяк "Зайчикове Різдво". – Київ: Фонтан казок, 2014. 
Ця віршоказка розповідає про вже знайомого зайчика із «зайчикової» серії, який сумував взимку від білої одноманітності та відсутності сонця. Проте помаранчевий подарунок Святого Миколая, а згодом і Різдво, виправили цю ситуацію.

Казка у віршах із ілюстраціями Юлії Пилипчатіної передає атмосферу буднів, очікування свята та радості від Різдва.
«Мов сам до себе усміхнись – так тихо, крадькома, у сонний зайчиковий ліс скрадається зима. На кожну гілочку вдяга білесенький рукав. І тиша сниться у снігах малятам і батькам».

неділю, 11 грудня 2016 р.

БібліоНіч-5 "Від Романа до Йордана"

Це було весело!
Це було пізнавально!
Цікаво. 
Гамірно.
Радісно.
Святково.
Смачно!




Переглядайте знимки разом з нами!
Галерея ч.1

Галерея ч.2

Photo Gallery by QuickGallery.com

Photo Gallery by QuickGallery.com

Галерея ч.3


Photo Gallery by QuickGallery.com
Адвент-календар. День одинадцятий. Візерунковий
Сьогодні додамо прикрас на вікна - витинанок і аплікацій. Для витинанок нам знадобиться білий або кольоровий папір, ножиці і наша фантазія. Для аплікацій - шаблони і штучний сніг.
І наші вікна перетворяться на шпаринки в казку!


Книга дня - Мар'яна Савка Тихі віршики на зиму

Зима – це казковий час, особливо для дітей. З`їжджати з гори на санчатах, ліпити сніговика, колядувати і зустрічати Новий рік – скільки чудових занять і вражень  для малечі!


Але радість від цієї справді чарівної пори може стати ще більшою, якщо, зручно вмостившись на колінах мами і тата, читати чудові «Тихі віршики на зиму» Мар’яни Савки. І роздивлятись затишні й теплі до них ілюстрації художниці Ольги Кваші.