Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

четвер, 1 грудня 2016 р.

Свято наближається, свято наближається...
 Привіт, друже! Сьогодні ми розкажемо тобі про одну цікаву передріздвяну традицію. Це виготовлення адвент-календарів. Ти, мабуть, ще не знайомий з таким поняттям. Що ж таке "адвент" і звідки він взявся?
"Адвент" - (від лат. Adventus – прихід) – час очікування Різдва.
Цей термін прийшов до нас з релігії і означає проміжок часу в чотири тижні напередодні Різдва Христового.
Трохи історії: ще в 17 столітті віруючі придумали щось на зразок календаря очікування, вони малювали на стінах в будинку необхідну кількість паличок і кожного дня витирали по одній, і чим менше паличок залишалося, тим ближчим ставало свято.
Подібний до сучасного адвент-календар з'явився  в Німеччині в кінці ХІХ століття. Була така собі фрау Ленг, у якої ріс допитливий синочок на ім'я  Герхард. І він так замучив матір запитанням, коли ж настане Різдво, що та не витримала і зробила спеціальний календар. В цьому календарі було стільки віконечок, скільки днів до свята. Кожен день маленький Герхард міг відкрити тільки одне віконце, за яким ховалося  невеличке печиво. Так він міг бачити, скільки днів залишалося до Різдва. А коли Герхард Ленг виріс, він поставив матусин винахід на комерційну основу: в 1908 році випустив першу партію адвент-календарів.
Як правило, адвент-календар - це невеличкі листівки в формі будиночків, де за віконечками ховаються мудрий вислів зі Святого Письма, цукерка чи печиво і завдання, яке дитина мусить виконати.
В Україні традиція використання адвент-календарів з'явилася відносно недавно. Маємо простір для фантазії: є календарі з кишеньок на килимку у формі ялинки,  чи  шухлядок, що відкриваються, є у формі паперових стаканчиків, в які вкладені завдання і солодощі, є у формі кольорових шкарпеток, що розвішуються над комином чи на вікні.
Зроби і ти свій адвент-календар, котрий наповнить час очікування Різдва приємними дарунками і цікавими історіями.
А ми обіцяємо в наступному дописі розповісти про книжковий адвент-календар. Тільки уяви собі: 25 історій про Різдво, зиму і дива!
Чекай!

Немає коментарів :

Дописати коментар