Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

середу, 22 квітня 2020 р.

Паперова чи електронна?
Хочемо познайомити тебе з  найкращими онлайн-бібліотеками електронних книжок українською мовою.

  • Бібліотека української літератури “УкрЛіб
http://www.ukrlib.com.ua/

Онлайн-бібліотека "УкрЛіб" була заснована в 2000 році. Вона позиціонує себе як найбільша в інтернеті електронна бібліотека української літератури. 
Є кілька основних розділів: “Українська література”, “Світова література”, “Навчання”, “Літературознавство". Ці літературні розділи мають підрозділи “Сучасна література”, “Народна творчість”, “Біографії” та “Критичні статті”.
На головній сторінці вказано “Книгу дня”, яку бібліотека пропонує почитати у цей день та розділ “Видатні діячі української літератури”, де можна ознайомитись з біографіею та найкращими творами українських письменників. Також можна поцікавитись, які саме книжки зараз читають інші відвідувачі "УкрЛібу". Для цього треба перейти до розділу “Рейтинг творів”, де вказані твори дня, найбільш популярні книжки та останні надходження до бібліотеки.
Книжки можна читати безпосередньо на сайті, або завантажити в форматах: DOCX, RTF, HTML, EPUB, MOBI, PDF.


  • Українська електронна бібліотека “Libruk”

Тут зібрані різні за жанром твори українських письменників-класиків та сучасних авторів. Всі книжки поділені на два великих розділи - українська література та світові бестселери. Для молодих авторів існує можливість завантажити на Libruk свої твори.
На головній сторінці розташований повний перелік авторів, алфавітний каталог та такий незвичний інструмент пошуку, як “Автори за місцем народження”. В цьому режимі авторів книжок можна розшукувати на мапі України. Також для знайомства з життєвим та творчим шляхом письменників України на ресурсі викладені їх скорочені біографіі.
Всі книжки доступні у найбільш популярних електронних форматах FB2, EPUB та MOBI.
Книжки можна читати за допомогою інтегрованої онлайн-читалки, яка дозволяє налаштувати під себе відображення тексту та запам'ятовує останню прочитану сторінку.

  • Електронна бібліотека “Українська література”

Оріентована на студентів та школярів. На цьому ресурсі є можливість отримати вільний доступ до кращих творів класичної української літератури, з якими зазвичай починають знайомство ще в школі.
Для зручної роботи з матеріалами сайту всі письменники структуровані за алфавітним покажчиком. Вибравши потрібного автора, читачу відкриється сторінка зі списком усіх необхідних матеріалів, що відносяться до цього письменника: детальна і скорочена біографії, твори, скорочені твори та перекази, аналіз і характеристики книжок та шкільні твори. Цей перелік допоможе повторити раніше прочитану книжку, підготуватися до ЗНО, або швидше виконати домашнє завдання.
Всі книжки електронної бібліотеки “Українська література” можна читати прямо на сайті, або завантажити в один клік в форматах DOCX, FB2, PDF, DJVU для читання на мобільному телефоні, планшеті або електронній книзі.

  • Українська та зарубіжна література українською мовою “Shift Library CMS”

Мета діяльності цієї електронної бібліотеки - поширення і популяризація україномовних творів серед читачів. Особлива увага приділяється книжкам нерадянського періоду, що видавались українською діаспорою, а також виданням останніх років. 

Всі книги бібліотеки згруповані за наступними жанрами: "Гумор", "Детективи і Трилери", "Дитяча література", "Довідкова література", "Документальна література", "Домоведення" (Дім і сім'я), "Комп'ютери та Інтернет", "Любовні романи", "Наука", "Освіта", "Поезія", "Драматургія", "Пригоди", "Проза", "Релігія і духовність", "Старовинна література", "Фантастика."

  • Електронна бібліотека Національної бібліотеки України для дітей

У фонді Національної бібліотеки України для дітей є багато книжок, які збереглися в одиночних примірниках і зберігаються у зібранні рідкісних і цінних видань. Деякі з них являють собою справжні шедеври книжкової культури періоду другої половини XIX – першої половини XX століття, є й малотиражні цікаві наукові дослідження, які можуть стати у нагоді сучасним вченим.
Доступ до цих книжок мають лише окремі дослідники: книгознавці, мистецтвознавці, літературознавці, художники та видавці. Тому основною метою проекту “Електронна бібліотека НБУ для дітей” є ознайомлення широкого загалу із кращими зразками зібрання бібліотеки в межах існуючого законодавства з авторського права.

  • Дитяча публічна онлайн-бібліотека “Читанка”

Спеціалізується на україномовних ілюстрованих книжках. Автори проекту сканують старі дитячі книжки з малюнками для того, щоб поділитися ними з сучасними дітьми.
Щоб знайти потрібну книжку, варто скористатися авторським чи алфавітним каталогом, або систематичним каталогом, де вони згруповані по наступних розділах: “Зарубіжні”, “Українські”, “Дитячі”, “Пізнавальні”, “Повість”, “Оповідання”, “Казки”, “П`єси”, “Віршовані твори”, “Гумор”, “Журнали”, “Підручники” і т.д.
Всі книжки в "Читанці" можна завантажити в єдиному форматі DJVU, тому їх можливо читати тільки на планшетах чи рідерах, які підтримують цей стандарт електронних книжок.

(За матеріалами сайту https://megabite.ua/)

Немає коментарів :

Дописати коментар