Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

середу, 16 червня 2021 р.

Літні читання. 6 клас.

Світова література

Гаррієт БІЧЕР-СТОУ «Хатина дядька Хома»

"Ця маленька жінка написала книжку про найдорожче — людську свободу".
(Марк Твен)

Цей художній твір 
має незвичайну долю і вплинув на історію США. «Якого кольору людська душа?» — колись сміливо запитала Г. Бічер-Стоу білих співвітчизників і відкрила їм усю глибину страждань чорношкірих героїв свого роману. Її слова пролунали в країні, де тоді панувало рабство, фізичне й моральне приниження людей. Кілька років після того країна була охоплена вогнем великої Громадянської війни: демократичний Північ повстав проти рабовласницького Півдня. З того часу боротьба за свободу не припинялася, поки в Америці не перемогли демократичні цінності.

1851 р. роман «Хатина дядька Тома» Г. Бічер-Стоу був надрукований частинами в газеті «Національна ера». Зацікавлення було настільки велике, що через рік книжка вийшла значним накладом друком окремим виданням.  Її популярність перетнула кордони країни й набула світового масштабу. На сьогодні роман «Хатина дядька Тома» перекладений 130 мовами світу.

Історія дядька Тома, його родини, друзів і господарів нікого не могла залишити байдужим, адже письменниця постійно зверталася до читачів по співчуття й милосердя. Твір Г. Бічер-Стоу захищає не тільки права чорношкірих рабів, а й честь і гідність кожного громадянина Америки, головним здобутком якої є демократія.

Немає коментарів :

Дописати коментар