Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

неділю, 30 травня 2021 р.

Літні читання. 6 клас.

Українська література

 Володимир Рутківський "Джури козака Швайки"

Історико-пригодницький роман «Джури козака Швайки» — це перша книга з історичної трилогії В. Рутківського. Видана вона видавництвом «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» у 2007 році, тоді ж була визнана найкращою книжкою для дітей та юнацтва. 

«Джури…» поєднують максимально достовірний опис реалій часу та художній вимисел. Тут показані характери, які розкривають перед читачами захоплюючий світ козацької романтики. Тут поруч з історичною реальністю присутня фантастика (незвичайні здібності Санька, приручені дідом Кудьмою вовки), тут вічне прагнення українців до волі, яке змушувало їх виступати проти утисків польської шляхти і підіймати шаблю на татарську орду навіть тоді, коли за спиною не було майже нікого.

Події твору відбуваються на Наддніпрянщині та у степах України в 1487-1488 роках. Головні герої не видатні історичні особи, а створені уявою письменника Пилип Швайка, Санько й Грицик, які опиняються в центрі важливих історичних подій періоду боротьби українських козаків проти татарської орди.

Друзі-підлітки Санько та Грицик, які долею випадку вимушені шукати щастя поза рідним селом, ставши на свій шлях, вже не мають вибору, бо кожний крок веде все далі від звичного мирного життя до сповненого тривог і дорослої відповідальності козакування.

Старшим другом та прикладом для хлопців є сирота, козацький вивідник Пилип Швайка — людина-легенда, вовкулака-перевертень зі ста обличчями, боєць і шпигун, але водночас щира, відкрита та добра душа. Він має вірного друга — коня Вітрика, який розуміє людську мову й самостійно виконує доручення господаря. А ще він має вовка-побратима Барвінка, що не раз рятував козакові життя. Та й сам Пилип — людина неабияка: знає всі козацькі хитрощі, уміє бути «своїм» і серед татар, і серед поляків, знається на травах і зброї. Та головне в ньому — самовіддана любов до своєї землі й щира відданість людям, які на ній живуть.

Роман В. Рутківського «Джури козака Швайки» настільки сподобався читачам, що автор написав ще дві книги про джур — «Джури-характерники» та «Джури і підводний човен». А 9 лютого 2012 року трилогія «Джури» була удостоєна найвищої нагороди України — Національної премії імені Тараса Шевченка.

Немає коментарів :

Дописати коментар