Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

четвер, 25 лютого 2021 р.

В день ювілею Лесі Українки розповімо вам, що поєднує ім'я поетеси з Українським скавтингом - Пластом.


В кожного юнацького куреня (групи дітей 12-18 років) або куреня дорослих пластунів (віком від 18 років) є свій патрон/патронеса - особа з героїчного минулого нашого народу, яка вплинула на хід історії.

"Леся Українка – найбільш улюблена патронеса дівочих куренів у Пласті. Сімнадцять куренів юначок обрали її ім’я для назви своїх самовиховних частин. Загалом за сто років в різних куренях «Українок» вросли тисячі активних пластунок.

В еміграції перший дівочий курінь, який діяв при українській гімназії в Празі, обрав патронесою Лесю Українку (прапор куреня – на фото, зберігається у НІМУ).
Сьогодні в світі діє (або донедавна діяли) шість пластових куренів юначок ім. Лесі Українки. Перші дівочі курені у США і Аргентині, які отримали 2-ге порядкове число, у Нью-Йорку і Буенос-Айресі. В Канаді - 4-й курінь у Торонто. В Австралії пластунки організували одразу два курені: 6-й в Аделаїді і 12-й у Сіднеї. Із відродженням Пласту в Україні ім’я Лесі Ураїнки носить 6-й курінь у Львові.
Окрім цього літературна спадщина Лесі Українки зафіксована в назвах двок куренів волонтерок (старших пластунок) у Пласті – «Ті, що греблі рвуть» (курінь старших пластунок, сторений ще у 1926 році) і «Лісові Мавки».
Племінник Лесі - Юрій Косач - виріс у 1-му курені юнаків у Львові в 1920-х роках. Перші свої твори почав публікувати у пластових виданнях. Якби Леся не померла у 1913 році, упевнений, стала би членом Пласту, як це зробило багато її друзів".
(історик Юрій Юзич)
Курінь "Лісові Мавки" біля пам'ятника Лесі Українки в Торонто, Канада



Немає коментарів :

Дописати коментар