Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

четвер, 25 лютого 2021 р.

Сьогодні в Україні та світі відзначають 150 років з дня народження Лесі Українки.

Її шанують і за межами України, про що свідчить вшанування її пам'яті у пам'ятниках і назвах вулиць. Пам’ятники Лесі є в різних країнах - в Грузії (Сурамі, Телаві), Канаді (Вінніпег, Саскатун, Торонто) і в США (Клівленд), а також в багатьох містах по всьому світі.

Перший закордонний пам’ятник Лесі Українці встановлений у 1952 р. в грузинському містечку Сурамі, де вона відійшла у засвіти.

У цьому місті є вулиця імені Лесі Українки, також її іменем названі місцева школа та є присвячений їй музей-бібліотека.

 «Якби я не була українкою, то хотіла б бути грузинкою», – казала Леся Українка, яка захоплювалася мужністю грузинського народу.

Також вона жила в містечку Телаві у 1909—1910 роках і написала там твори "Камінний господар" та "Руфін і Прісцілла".

Останні роки свого життя Леся Українка жила в різних грузинських містах, а її життєвий шлях обірвався у 1913 році в грузинському селищі Сурамі.


Пам'ятник Лесі Українці у столиці канадської провінції Онтаріо місті Торонто – це один з перших канадських пам’ятників українській поетесі. Споруджений він всередині жовтня 1975 року на кошти української діаспори. Знаходиться в одному з живописних районів міста, який є історичним осередком проживання української громади Торонто.
 

Пам'ятник Лесі Українці у Торонто, Канада - відкритий 19 жовтня 1975 р. зусиллями української діаспори. Скульптор - Михайло Черешньовський, автор подібного монумента Лесі в Клівленді, США.

Написи англійською та українською: «Хто визволиться сам, той буде вільний, хто визволить кого, в неволю візьме». «Леся Українка. Найвидатніша українська поетеса»

Клівленд, США.
На фото біля пам’ятника у Клівленді – автор обох скульптур, американський скульптор українського походження Михайло Черешньовський.

Союз українок Америки (СУА) у Клівленді -  ця організація, що у вересні 1961 р. опікувалася відкриттям монумента Лесі Українці.
 
Пам'ятник встановлено з нагоди 90-річчя від дня її народження. 
Відкрили його на терені Українського культурного парку Клівленда, який було створено 1940 р. і який є власністю міста.

Урочисте відкриття пам’ятника провадив активний український громадський діяч О. Малицький. Навколо монументу зібралася молодь, згуртована в таких організаціях, як Об’єднання демократичної української молоді (ОДУМ), Спілка української молоді (СУМ), український ПЛАСТ. І поруч, і трохи далі — тисячі громадян різного віку, вихідців з різних частин соборної України. З такої величавої нагоди багато хто прийшов в українських національних строях. Зараз біля пам'ятника проходять числені культурні заходи української спільноти Америки.

Немає коментарів :

Дописати коментар