Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

четвер, 31 грудня 2015 р.


Щиро вітаємо всіх наших друзів з 2016 роком!
Миру і злагоди в наші домівки!
В постійних відвідувачів, а також в новеньких читачів хочемо дізнатись: в новому році яких заходів в нашій бібліотеці ви чекаєте найбільше?

середу, 30 грудня 2015 р.

Як бібліотекарі Новий рік святкували та таланти відкривали
Ти знаєш, друже, що полюбляють робити в вільний від роботи час твої бібліотекарі? Про це ми дізнавались під час новорічної вечірки, проводжаючи 2015-й такий непростий рік.
Ось деякі наші таланти:
*Анна - грає на фортепіано;
*Лариса - рукодільниця;
*Роман - вирощує квіти;
*Олена - плете з бісеру гердани;
*Юля - водить машину;
*Сергій - фотографує;
*Наталя - майстує з паперу (орігамі);
*Таня - смачно готує;
*Ліля - танцює, співає;
*Катя - грає в театрі;
*Іра - вишиває;
*Любов Григорівна - добре знає українську мову, любить читати вірші;
*Галя - господинька;
*Віталій - танцює;
*Стас - велосипедист;
*Олександра - організатор зі станом душі "радісна дитина";
*Оля - двигун прогресу в філії №13.

Складали історії на одну літеру. Випала "Д". Вийшло щось на кшталт такого:
"Древній діду думу думав. Давню думу, довгу: доживе до Дня десантника, дотягне, дочекається? Додибав дідо до дубу, дістав домотканий дончин дарунок, допасував під дупу. З дупла дістав давлену диню. Добре дідові: дудлить добрий джбан. Дарина - деспот домашній, дорікає, доскіпується, а дбає за діда, догоджає, дала деруни. Дивиться діду довкола, чи дехто не добачає? Даремно душа дрижить. Довкола дрозди, джойки, дятли на деревах, дворняга під дубом дрімає, джерельце дзюркотить. З дзвіниці долітає дисконт диякона. Десь далеко димлять димарі. Дубар-ррррр...
Дивується діду. День догоря..."

А ще читали віршики на табуретці, співали пісень під музичний супровід саморобних інструментів, грали в "Крокодила", дивилися казку від молодіжної секції, читали побажання на майбутній рік, освідчувались в коханні до снігової баби, фотографувались...
Photo Gallery by QuickGallery.com

суботу, 26 грудня 2015 р.

Солодкий Новий рік
Солодкий Новий рік відсвяткували сьогодні гуртківці "Чарівної майстерні".
Зимові ігри, малювання наосліп, складання казкової історії-малютки, перегляд новорічних мультфільмів та авторські солодкі страви - такою була програма нашого святкування.

За минулі півроку в нас відбулось багато цікавого: це і "Солодкі читання" з письменницею Еліною Заржицькою та нашими бібліотекарями; це чарівні майстерки, на яких ми навчились багатьом корисним речам; це три експериментаріума, де ми чаклували з вогнем і дізнавались цікаві властивості води; це також святкування козацької Покрови на Новобогородицькій фортеці; захоплюючи ігротеки, де треба було поломати голову, аби виграти; це веселі квести і забави.
Хлоп'ячий зимовий ліс
Диво одинадцяте. Світло Вифлеємської зірки.
Кожного року, напередодні Різдва, українські скаути-пластуни привозять Вифлеємський Вогонь Миру, який горить постійно в Вифлеємі, в храмі Різдва Христового, а перед святами починає свою мандрівку світом в дитячих лампадках. Цій передріздвяній традиції близько тридцяти років, з них вже десять років наші діти-пластуни поширюють Вогник країною та за кордоном, де проживають українці.
Ідея цього дійства дуже проста - привітати зі святами всіх, хто знаходиться поза домівкою і колом рідних і близьких, всіх, хто самотній або хворий, хто потребує підтримки і опіки. Щоби світло Вифлеємської Зірки зігріло тих, кому потрібна надія.
І ти, друже, теж можеш приєднатись до цього доброго діла. Приходь до нас, запали свою свічечку від Вогника і поділись теплом з ближнім. Так Світла стане ще більше!
Диво десяте. Мальоване. Розмалюй свою ялинку.
Пропонуємо тобі, друже, створити унікальну святкову ялинку.
Приходь в бібліотеку, де на тебе чекає гігантська розмальовка.
Казкова ялинка з прикрасами та новорічними іграшками.
Чим ти любиш розфарбовувати: м'якими олівцями, яскравими фломастерами, восковими крейдами, гуашевими чи акварельними фарбами? Вибирай, що тобі до вподоби.
Зроби свій новий рік яскравим!

четвер, 24 грудня 2015 р.


 Диво дев'яте. Чудотворне.
Святий Миколай — християнський святий, відомий як Миколай Чудотворець - дійсно жив в ІІІ столітті нашої ери і був єпископом Міри (територія сучасної Туреччини).
 За переказами, його батьки були багатими та глибоко віруючими християнами, котрі охрестили сина відразу після його народження, адже це було рідкістю на той час. Змалку Миколай був дуже релігійним та вирішив присвятити своє життя Богові. Достеменно відомо, що будучи вченим юнаком, Миколай переселився до Мири, де продовжив навчання, а його вуйко-єпископ висвятив ще молодого Миколая на священика. За своє життя він зробив багато добрих справ.
Віруючі східного обряду відзначають свято Миколая 19 грудня, а західний світ - 5 грудня.

понеділок, 14 грудня 2015 р.

Диво восьме. Письмове.

Швидкісне письмо (стенографію), за допомогою якого можна записати будь-який текст у п'ять разів швидше, ніж за допомогою звичайного алфавіту, було винайдено у 63 році до нашої ери.
Авторство належить рабині Цицерона на ім'я Тіро.
 З Wikipedia:  
Стенографія або скоропис (від грец. στενός — вузький, тісний й γράφειν — писати) — швидкісне письмо, для якого характерний запис короткими знаками й скороченнями, що дає змогу синхронно занотувати усну мову.
Це система спеціальних значків: геометричних (використовуваних у різних системах стенографії в Англії й Франції) та елементів літер рукописного письма (застосовуваних головно в Німеччині й по слов'янських країнах), пристосована для швидкого запису за складами, словотвірними морфемами й словами усної мови.

неділю, 13 грудня 2015 р.

БібліоНіч на Андрія
"Гумор українських письменників" - тематика нашої БібліоНочі.
Впізнати письменника по фотографії, згадати, що він написав, прочитати гумореску чи байку - і отримати солодкий приз. А ви би хотіли?
А переглянути мультфільм- класику жанру - "Жив-був пес", підспівуючи акторам, та короткометражку "Трагічне кохання до зрадливої Нуськи"?

А поворожити, примовляючи: "Андрію-Андрію, конопельку сію, спідницею волочу, заміж вийти хочу!"
А приїхати на коцюбі калиту кусати? І отримати по писку, коли не вдалося вкусити?
Викрасти двері від кімнати, бо раз на рік хлопцям дозволена була будь-яка шкода, і змусити  дівчат відкупатись варениками, щоби повернути все на місце.
Похвалитися народними ставами, які приготував вдома з  мамою чи з татом - по родинному рецепту, що дістався ще від прадіда? А потім гуртом то все з'їсти!
А розіграти в лотерею вхідні квитки і отримати купу маленьких подаруночків?
Все це було в нас в той самий романтичний час, коли за вікном сяяли зорі ...і ПАДАВ СНІГ!!!


Photo Gallery by QuickGallery.com
Експериментаріум ч. 3. Приборкання вогняної стихії
Друже, маєш бажання подружитись з вогнем? Тоді можеш це зробити разом з нами. Кілька простих застережень з техніки безпеки, щоби не спалити хату і не наробити шкоди:
* знайди зручне місце, де ти нічого не зачепиш ліктем і випадково не перевернеш;
* подбай, щоби поруч була вода ("на всяк випадок");

* накрий стіл цератою і всі досліди роби на металевому підносі;
* якщо ненароком обпечешся, не розмахуй руками і не панікуй; треба занурити попечену ділянку під воду на 15 хвилин, тоді є висока вірогідність, що пухирів вдасться уникнути.
 Дослід перший
Тобі знадобляться:
*неглибока тарілочка
*вода
*барвник
*висока склянка
*свічка
*сірники
Налий в тарілку трохи підфарбованої води, постав свічку і підпали. Накрий її склянкою і спостерігай, що станеться: ми перекрили вогню доступ кисню, свічка загасла і спливла. Чому?
Дослід другий
Тобі знадобляться:
*Свічка
*сірники
*ліхтарик
*екран
Запали свічку і постав її перед екраном. Увімкни ліхтарик і підсвіти її ззаду. На екрані ти побачиш тінь від свічки, але не від полум'я. Чому?
Дослід третій
Тобі знадобляться:
*восковий олівець
*пластилін
*сірники
Зроби зі шматочка пластиліну підсвічник. Встроми в нього восковий олівець і підпали. В тебе вийде імпровізована свічка, яка горітиме високим рівним полум'ям. Якщо олівець нахилити, серединка витече обпікаючою рідиною. Чому?
Дослід четвертий
Тобі знадобляться:
*цукор
*сода
*алкоголь
*сірники/запальничка
На металевому підносі змішай три столових ложки цукру зі столовою ложкою соди. Скропи алкоголем (спиртом) і підпали. Ти побачиш, як на твоїх очах почнуть народжуватись дракончики. Чому?
Дослід п'ятий 
Тобі знадобляться:
*скляна пляшка з кришкою
*алкоголь
*газова запальничка з довгою ручкою.
Налий в скляну пляшку трохи алкоголю (спирту), накрий кришкою і збовтай. Швиденько перелий спирт в іншу посудину, а до пляшки піднеси запальничку з довгою ручкою. Ти побачиш, як спалахне синім полум'ям порожня пляшка. Це горять пари алкоголю.
 Дослід шостий
Тобі знадобляться:
*вовна для валяння
*сірники/запальничка
На металевий піднос поклади тонку смужку вовни для валяння і підпали її. Вимкни світло і спостерігай, як по поверхні бігатимуть іскорки.
Після досліду перевітри кімнату.
Дослід сьомий
Тобі знадобляться:
*свічка
*дві високих склянки
*циганська голка або цвях
*лінійка
*плоскогубці
*сірники/запальничка
За допомогою лінійки знайди середину свічки. Плоскогубцями візьми циганську голку або цвях і нагрій над полум'ям. Проткни свічку рівно посередині. З двох кінців зачисти фітіль. Поклади свічку на склянки так, як зображено на знімку. Підпали з обох боків. Ти побачиш, як по мірі прогорання качелька буде розгойдуватися все сильніше. Чому?

Сподіваємось, ці прості досліди тобі сподобаються. Гарного тобі настрою і яскравих вражень!

пʼятницю, 11 грудня 2015 р.


Диво сьоме. Казкове. Сумне...

У героя казки «Пригоди Піноккіо» був прототип, він жив у Флоренції, похований недалеко від самого Коллоді. І звали його Піноккіо Санчес.
І що найцікавіше, вчені відразу ж повірили в нього. А результати ексгумації підтвердили, що і ноги, і руки, і навіть ніс у бідолахи були дерев'яні.
У небагатому флорентійському сімействі народилася дитина, яку назвали Піноккіо, що в перекладі з флорентійського діалекту означає "Кедровий горішок". Спочатку було все добре, малюк грався з друзями, допомагав по дому, був звичайним хлопчиком, поки батьки не помітили, що їх син не росте, зупинившися на 120 сантиметрах. Час минав, молодого Піноккіо призвали до армії, але через маленький зріст його взяли тільки барабанщиком.
Його кар'єра тривала 15 років, після чого він повернувся на Батьківщину абсолютним калікою. Під час звичайних навчань в горах, коли його колеги-солдати безпроблемно долали перешкоди, низькорослий Піноккіо Санчес оступився і зірвався в гірський обрив, розплющивши собі ніс і переламавши кінцівки. Молодий солдат вижив, хоч всі кінцівки довелося ампутувати .
Але доля була прихильною до Піноккіо:  лікар-протезист Карло Бестульджі виготовив для нього дерев'яні протези. Цей диво-доктор і став прототипом тата Карло. Про «тата Карло» говорили, що він з дияволом у змові, таке не може зробити звичайна людина, проте Піноккіо все одно погодився на протези кінцівок і навіть на дерев'яну вкладку для носа.
Коли Піноккіо повернувся додому, нікого з рідних в живих у нього не залишилося, тому йому  терміново довелося  навчитися доглядати за собою. Грошова допомога по мобілізації закінчилися, та й допомога сусідів була не безмежна. Одного разу на ринку, коли він випрошував їжу у торговок, його помітив господар одного з циркових балаганів. Запропонував, якщо той опанує кілька нехитрих трюків, то може йти до нього артистом в балаган. Дерев'яний карлик більше нагадував ляльку, тому й користувався шаленою популярністю у публіки. І до самої смерті більше не голодував. Під час виконання трюку Піноккіо Санчес розбився, сильно пошкодивши собі голову.

четвер, 10 грудня 2015 р.

Диво шосте. Бібліотечне.
Перша бібліотека виникла майже 8000 років тому. Мешканці Давньої Месопотамії писали на глиняних дощечках за допомогою тонкої палички, яка називалася «клин», а спосіб письма називався «клинопис». Дощечки випалювались, а найцінніші з них вміщувались у спеціальні конверти з глини, щоб не псувалися. Археологи знайшли тисячі таких дощечок, які зберігалися в палацах і були розсортовані в залежності від їх тематики.
Дізнайся, друже, скільки років твоїй бібліотеці?

середу, 9 грудня 2015 р.

Найгарячіший експериментаріум з вогнем
Як подружитися з вогнем, щоби він став твоїм союзником?
Що вогонь любить і чого він боїться?
Горить але не обпікає - так буває?
Про все це ти зможеш дізнатися на третьому експериментаріумі
"Приборкання вогняної стихії".
Чекаємо юних дослідників в суботу /12 грудня 2015 року/. Початок о 10:00.

Диво п'яте. Монументальне.
На стінах храму у Фівах вирізьблено найдавніший літопис.
Стіни ці є своєрідними сторінками книги, найбільшої у світі за своїми розмірами - кам'яні аркуші її сягають до сорока метрів у ширину.
Пошукай ще інформацію про давні кам'яні літописи.
Що тобі вдалося знайти?

вівторок, 8 грудня 2015 р.

Про солодкі подарунки та конкурс для маленьких читачів
В суботу в гостях у "Солодких читань" була дніпропетровська дитяча письменниця Еліна Заржицька.
Пані Еліна читала нашим дітям про пригоди китеня Тимка.
А наш фонд поповнився трьома книжками. Це "Китеня Тимко. Частина 1", "Китеня Тимко. Частина 2", "Китеня Тимко і кальмар Архітеутис".
А для тих, хто любить малювати, оголошений конкурс:
"Це в нашій історії кальмара Архітеутиса бояться всі. Насправді у кальмарів дуже багато ворогів. А ти, юний читачу, знаєш, чому в кальмара так багато щупалець? Чому одна пара щупалець кальмара відрізняється від інших його щупалець? Намалюй нам, як кальмар захищається в моменти небезпеки. Фотографію свого малюнка надішли нам на електронну пошту knigitalant@ukr.net. Ми із задоволенням розмістимо твій малюнок на своїх сторінках у соцмережах. І якщо твій малюнок сподобається відвідувачам цих сторінок, ти обов'язково отримаєш подарунок - наступну частину книги про пригоди китеня Тимка".

Диво четверте. Мініатюрне.

Однією з найменших книг є томик віршів Т. Г. Шевченка «Кобзар», який створив мікромайстер Микола Сядристий.
Книга складається із 12 сторінок, кожна площею 0,6 квадратного міліметра. Перегортати сторінки можна тільки загостреним кінцем людської волосини.
Книга зшита павутинкою, обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.
На обкладинці - портрет поета та зображення хати, де він народився.

понеділок, 7 грудня 2015 р.

Диво третє. Сонячне.
Китай – одна з найдовших країн у світі: 5700 км із заходу на схід. До революції 1949 року держава поділялася на п’ять часових поясів.
Але Великий керманич вирішив, що це пахне сепаратизмом, і ввів у всій країні єдиний час – пекінський. Тому, наприклад, у Тибеті захід сонця "спізнюється" на п’ять годин: сонце сідає опівночі.
Такі чудеса!

пʼятницю, 4 грудня 2015 р.

БібліоНіч на Андрія
Запрошуємо молодь на Андріївські вечорниці!
Тематика: гумор українських письменників

  • Підготуйте міні-виставу по улюбленій гуморесці вашого письменника
  • Приносьте смачненьку народну страву до святкового столу
  • На вас чекають розваги, ворожіння і кусання калити!
  • З собою візьміть: змінне взуття, вишиванку, горнятко, народну страву.
Чекаємо вас 12 грудня о 18:00 в "БібліоКав'ярні"
Диво друге. Мальовниче.
У Ватикані під час реставрації фрески “Воскресіння Ісуса" в апартаментах Борджіа виявили перше зображення індіанців пензля європейського художника.
Фреска "Воскресіння Ісуса" була написана у 1494 році італійським художником Пінтуріккьо. Очистивши її від бруду, що накопичився за 500 років, реставратори виявили на задньому плані оголених людей з пір’ям на головах.
На думку директора музейного комплексу, на ці зображення художника могли надихнути оповідання Христофора Колумба про корінних мешканців Америки, яку мореплавець відкрив за два роки до того, як була створена фреска.Фахівці вважають, що це дозволяє назвати роботу Пінтуріккьо першим випадком зображення індіанців європейським художником.

четвер, 3 грудня 2015 р.

Диво перше. Прадавнє.

Наближається  2016 рік від Різдва Христового. На дворі ХХI сторіччя. А на Волині (Західна Україна) нещодавно знайшли писанку, якій 950 років (ХI-ХII ст.).
Глибоко етнографічна річ. По ній хвилі – як символ води, а ще колоски - символ родючості. Всередину давні майстри заклали камінчик і заліпили його глиною, щоб калатав. Вийшло брязкальце. Таке яйце вважалося потужним оберегом і мало магічну дію.
************************************
РS: друже, знайди в бібліотеці листівки із зображеннями стародавніх писанок. Які ще малюнки ти на них зумієш роздивитись?

середу, 2 грудня 2015 р.

Про нову назву старої вулиці

Друже, змінилась назва вулиці, на якій розташована наша бібліотека. Відтепер вулиця на житловому масиві Західний носить ім'я короля Данила Галицького. 

Згідно з законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (прийнятий Верховною Радою України 9 квітня 2015 року), зміні назв підлягають топоніми (географічні назви та назви вулиць і підприємств населених пунктів України), що мають комуністичне походження.

Коро́ль Дани́ло або Дани́ло Га́лицький *1201 — †1264 — руський князь з династії Романовичів, дипломат і полководець. 
Правитель Галицько-Волинського князівства, князь волинський (1238–1264), галицький (1238–1264), київський (1240), король Русі (з грудня 1253/січня 1254). Син князя Романа Великого та (як припускають) візантійської принцеси, доньки імператора Ісаака ІІ Ангела — Єфросинії-Анни. Належить до старшої на Русі гілки роду Мономаховичів, династії Романовичів (Рюриковичів).
Зі смертю в 1125-му київського великого князя Володимира Мономаха припинилось існування Київської Русі.
Король Данило після напруженої боротьби відновив і розбудував Галицько-Волинську державу, створену його батьком Романом Великим.
Час його правління — доба найбільшого економічно-культурного та політичного піднесення  Галицько-Волинської держави.  За його правління вона стала найбільшою державою Європи.
Для того щоб «зібрати до купи» володіння батька, (спочатку Волинь 1221 p., потім м. Галич і частину Галичини 1238 р.), Данилу Романовичу знадобилося 40 років.  У 1245 р.  він остаточно повернув собі всю Галичину.
Які ти, друже, знаєш міста західної України?
Король Данило збудував фортеці у Кам'янці-Подільському, Кам'янці-Литовському, Хотині.
Поставив там своїх посадників і військові залоги. Збудував нове місто - Львів, який назвав ім'ям свого сина  Лева. Завдяки мудрій державній політиці Данило Романович зумів зберегти  державу від знищення монголо-татарами. Незважаючи на певну залежність, він фактично не підкорився владі Золотої Орди, 
нейтралізуючи військові спроби західних сусідів втручатися у внутрішні справи його держави. 

Проіснувавши понад століття, Галицько-Волинська держава поширила свою владу на більшість земель нинішньої України.

У 1253 р. Римський Папа Інокентій IV надав Данилу Галицькому королівський титул. У 1245-1264 pp. Данило Романович був повновладним господарем Галицько-Волинської держави. Помер перший український король в 1264 р. у своїй новій столиці Холмі, яку він збудував (нині це територія Польщі).
Літописець, оплакуючи його смерть, назвав його «другим по Соломоні». 
Грушевський вважав Галицько-Волинську державу безпосереднім спадкоємцем Київської Русі. Своїм успіхом вона завдячувала видатній особистості короля Данила Галицького.


Протягом місяця, перед Різдвом, наші читачі зможуть кожного дня дізнаватись про якесь одне  нове диво, що живе серед книг. Відвідуй бібліотеку щодня в передсвятковий час і збирай свою колекцію "Дюжина дивовижних речей до Різдвяного столу"!

вівторок, 1 грудня 2015 р.

Запрошуємо на "Солодкі читання" з дитячою письменницею
Еліною Заржицькою -
авторкою "Пригод рожевого динозаврика та його друзів", "Як черепаха Наталка до школи збиралась", "Китеня Тимко" та ін.
Чекаємо  бажаючих послухати  казкові історії у виконанні автора
на 10:00
в суботу
5 грудня 2015 року
в "БібліоКав'ярні".
Смачних вам вражень!