Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

неділю, 13 грудня 2015 р.

Експериментаріум ч. 3. Приборкання вогняної стихії
Друже, маєш бажання подружитись з вогнем? Тоді можеш це зробити разом з нами. Кілька простих застережень з техніки безпеки, щоби не спалити хату і не наробити шкоди:
* знайди зручне місце, де ти нічого не зачепиш ліктем і випадково не перевернеш;
* подбай, щоби поруч була вода ("на всяк випадок");

* накрий стіл цератою і всі досліди роби на металевому підносі;
* якщо ненароком обпечешся, не розмахуй руками і не панікуй; треба занурити попечену ділянку під воду на 15 хвилин, тоді є висока вірогідність, що пухирів вдасться уникнути.
 Дослід перший
Тобі знадобляться:
*неглибока тарілочка
*вода
*барвник
*висока склянка
*свічка
*сірники
Налий в тарілку трохи підфарбованої води, постав свічку і підпали. Накрий її склянкою і спостерігай, що станеться: ми перекрили вогню доступ кисню, свічка загасла і спливла. Чому?
Дослід другий
Тобі знадобляться:
*Свічка
*сірники
*ліхтарик
*екран
Запали свічку і постав її перед екраном. Увімкни ліхтарик і підсвіти її ззаду. На екрані ти побачиш тінь від свічки, але не від полум'я. Чому?
Дослід третій
Тобі знадобляться:
*восковий олівець
*пластилін
*сірники
Зроби зі шматочка пластиліну підсвічник. Встроми в нього восковий олівець і підпали. В тебе вийде імпровізована свічка, яка горітиме високим рівним полум'ям. Якщо олівець нахилити, серединка витече обпікаючою рідиною. Чому?
Дослід четвертий
Тобі знадобляться:
*цукор
*сода
*алкоголь
*сірники/запальничка
На металевому підносі змішай три столових ложки цукру зі столовою ложкою соди. Скропи алкоголем (спиртом) і підпали. Ти побачиш, як на твоїх очах почнуть народжуватись дракончики. Чому?
Дослід п'ятий 
Тобі знадобляться:
*скляна пляшка з кришкою
*алкоголь
*газова запальничка з довгою ручкою.
Налий в скляну пляшку трохи алкоголю (спирту), накрий кришкою і збовтай. Швиденько перелий спирт в іншу посудину, а до пляшки піднеси запальничку з довгою ручкою. Ти побачиш, як спалахне синім полум'ям порожня пляшка. Це горять пари алкоголю.
 Дослід шостий
Тобі знадобляться:
*вовна для валяння
*сірники/запальничка
На металевий піднос поклади тонку смужку вовни для валяння і підпали її. Вимкни світло і спостерігай, як по поверхні бігатимуть іскорки.
Після досліду перевітри кімнату.
Дослід сьомий
Тобі знадобляться:
*свічка
*дві високих склянки
*циганська голка або цвях
*лінійка
*плоскогубці
*сірники/запальничка
За допомогою лінійки знайди середину свічки. Плоскогубцями візьми циганську голку або цвях і нагрій над полум'ям. Проткни свічку рівно посередині. З двох кінців зачисти фітіль. Поклади свічку на склянки так, як зображено на знімку. Підпали з обох боків. Ти побачиш, як по мірі прогорання качелька буде розгойдуватися все сильніше. Чому?

Сподіваємось, ці прості досліди тобі сподобаються. Гарного тобі настрою і яскравих вражень!

Немає коментарів :

Дописати коментар