Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

середу, 2 грудня 2015 р.

Про нову назву старої вулиці

Друже, змінилась назва вулиці, на якій розташована наша бібліотека. Відтепер вулиця на житловому масиві Західний носить ім'я короля Данила Галицького. 

Згідно з законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (прийнятий Верховною Радою України 9 квітня 2015 року), зміні назв підлягають топоніми (географічні назви та назви вулиць і підприємств населених пунктів України), що мають комуністичне походження.

Коро́ль Дани́ло або Дани́ло Га́лицький *1201 — †1264 — руський князь з династії Романовичів, дипломат і полководець. 
Правитель Галицько-Волинського князівства, князь волинський (1238–1264), галицький (1238–1264), київський (1240), король Русі (з грудня 1253/січня 1254). Син князя Романа Великого та (як припускають) візантійської принцеси, доньки імператора Ісаака ІІ Ангела — Єфросинії-Анни. Належить до старшої на Русі гілки роду Мономаховичів, династії Романовичів (Рюриковичів).
Зі смертю в 1125-му київського великого князя Володимира Мономаха припинилось існування Київської Русі.
Король Данило після напруженої боротьби відновив і розбудував Галицько-Волинську державу, створену його батьком Романом Великим.
Час його правління — доба найбільшого економічно-культурного та політичного піднесення  Галицько-Волинської держави.  За його правління вона стала найбільшою державою Європи.
Для того щоб «зібрати до купи» володіння батька, (спочатку Волинь 1221 p., потім м. Галич і частину Галичини 1238 р.), Данилу Романовичу знадобилося 40 років.  У 1245 р.  він остаточно повернув собі всю Галичину.
Які ти, друже, знаєш міста західної України?
Король Данило збудував фортеці у Кам'янці-Подільському, Кам'янці-Литовському, Хотині.
Поставив там своїх посадників і військові залоги. Збудував нове місто - Львів, який назвав ім'ям свого сина  Лева. Завдяки мудрій державній політиці Данило Романович зумів зберегти  державу від знищення монголо-татарами. Незважаючи на певну залежність, він фактично не підкорився владі Золотої Орди, 
нейтралізуючи військові спроби західних сусідів втручатися у внутрішні справи його держави. 

Проіснувавши понад століття, Галицько-Волинська держава поширила свою владу на більшість земель нинішньої України.

У 1253 р. Римський Папа Інокентій IV надав Данилу Галицькому королівський титул. У 1245-1264 pp. Данило Романович був повновладним господарем Галицько-Волинської держави. Помер перший український король в 1264 р. у своїй новій столиці Холмі, яку він збудував (нині це територія Польщі).
Літописець, оплакуючи його смерть, назвав його «другим по Соломоні». 
Грушевський вважав Галицько-Волинську державу безпосереднім спадкоємцем Київської Русі. Своїм успіхом вона завдячувала видатній особистості короля Данила Галицького.


Немає коментарів :

Дописати коментар