Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

неділю, 16 жовтня 2016 р.

Експериментаріум ч.6 "Сила повітря"
Спочатку ми фантазували. А чи зможете ви намалювати вітер? Нашим учасникам це вдалося. Дивіться самі і рахуйте: дерева гойдаються - раз, трава похилилася - два, листочки кружляють в повітрі - це три, солом'яний дах зірвало - чотири, хмари по небу носить - п'ять, косий дощ забиває - шість, квітку до землі прибило - сім, фіранки на вікні колишуться - вісім, флюгер на даху крутиться - дев'ять, дим з комина валить - десять, іскри від вогню летять - одинадцять, вимпел на летовищі напнутий втром - дванадцять, вітрила на човні вигнулись - тринадцять, птах в польоті крила розкинув - чотирнадцять, повітряний змій в небі візерунки виписує - п'ятнадцять.. Продовжуйте далі.
Дослід 1
Потрібно: пляшечка з-під води, повітряна кулька, сода, оцет.
Що робимо: в пляшечку наливаємо оцту, в кульку насипаємо 2-3 чайні ложки соди. Надіваємо кульку на пляшку таким чином, щоби сама кулька звисала на сторону. Підіймаємо її, сода висипається в пляшку і вступає в реакцію з оцетом. І - о чудо! - кулька дивним чином сама надувається!






















Дослід 2
Потрібно: кулька, трубочка для коктейлю, скотч, олівець з гумкою, голочка.
Шо робимо: на довгий кінець трубочки скотчем примотуємо кульку, знаходимо приблизно середину трубочки і в цьому місці приколюємо голкой до гумки олівця. Надуваємо через трубочку кульку, затискаємо пальцем дірку. Тримаємо конструкцію за олівець,  відкриваємо дірочку. Повітря, вириваючись через трубочку, утворює реактивну трягу і обертає нашу кульку наче флюгер.
Дослід 3 
Потрібно: високий стакан з газованою водою, виноград.
Що робимо: в стакан наливаємо сильногазованої води і кидаємо ягідку винограду. І спостерігаємо, як бульбашки повітря підіймають ягідку з дна і несуть на поверхню, там лопаються - і виноградинка знову опускається на дно.

Немає коментарів :

Дописати коментар