Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

середу, 22 січня 2014 р.

22 січня — День Соборності України

Друже, чи знаєш Ти, що означають слова “Соборна держава”? Це єдина, неділима держава. А утворилась вона, коли об'єднались дві частини тодішньої країни: Українська Народна Республіка (УНР або Велика Україна) і Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР).
Соборність — це запорука нашої могутності і сили. Це те, до чого прагнули наші славні предки, за що поклали своє життя. Тому наше з Тобою завдання - зберігати нашу Соборність і Незалежність.

Кожного року в цей день в різних містах і містечках проводяться ланцюги єдності - “День Злуки — візьмемося за руки!” І в нашому місті така акція проходить на центральному мосту, символізуючи об'єднання Лівобережної і Правобережної України.

Як це відбувалось в 1919 році:
22 січня було проголошено всенародним і державним святом. День видався погідний та гарний, з легким морозом. Київ був прикрашений національними синьо-жовтими прапорами, гербами. О 9:00 годині ранку в усіх церквах відправляли богослужіння.
Головні урочистості проходили на Софійській площі. При вході з вулиці Володимирської на Софійську площу було зведено тріумфальну арку, прикрашену старовинними гербами. Рівно о 12:00 годині розпочалася урочиста церемонія проголошення Акта Злуки.
Після відбувся молебень на самій Софійській площі, а потім — військовий парад
під керівництвом полковника Івана Чмоли. Приймав парад полковник Євген Коновалець

Радимо Тобі подивитись документальний фільм “Собор на крові” - про становлення нашої держави. Він складається з 10-ти 20-хвилинних серій.

А також  документальний навчальний фільм про події 22 січня 1919 року.


6 коментарів :

  1. Хороший материал в легкой и доступной форме для детей.

    ВідповістиВидалити
  2. Уважаемые коллеги, нам очень понравился этот документальный фильм и мы будем его использовать в наших мероприятиях.

    ВідповістиВидалити
  3. Отличное оформление блога !

    ВідповістиВидалити
  4. Шановні колеги, нам подобається цикл ваших вікторин. Ми розмістили посилання на ваш блог з рекомендацією для наших читачів.

    ВідповістиВидалити