Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

неділю, 30 травня 2021 р.

 Літні читання. 5 клас.

Світова література

Марк Твен "Пригоди Тома Сойєра"
Марк Твен свою повість «Пригоди Тома Сойєра» назвав «Гімном дитинства, перекладеним прозою». Багато пригод, характерів автор «списав» із себе та своїх товаришів, тому його герой — бешкетник, фантазер, але водночас чесна і благородна людина — завоював симпатії мільйонів читачів багатьох поколінь.

«Пригоди Тома Сойєра» підкорюють своєю життєрадісною атмосферою. Насамперед вона виявляється в численних жартах і розіграшах Тома, у його дивовижній здатності знаходити кумедні моменти в буденних ситуаціях і перетворювати будь-яку справу на захопливу гру. Але ця атмосфера має глибше коріння, вона заснована на впевненості Тома і Гека у власних силах, у їхній вірі в щасливу долю.

Важливо, що Тома та Гека зображено не лише як типових для пригодницької літератури шибайголов, а й як звичайних хлопчаків. Вони відчувають і страх, і слабкість, і муки каяття. Кожен з героїв має свої звички, забобони, захоплення й мрії. Однак незважаючи на різну вдачу, обоє вміють по-справжньому дружити.


Прижиттєва популярність Марка Твена була величезною. Досить сказати, що листи співвітчизників і зарубіжних читачів знаходили його просто за адресою «Америка, Марку Твену». Ця популярність витримала найскладніше випробування - випробування часом.

Немає коментарів :

Дописати коментар