Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

вівторок, 25 травня 2021 р.

Чи бачили ви, друзі, що у нас під Дніпром розкопали цілий «Стоунхендж»? Мабуть, до "Семи чудес Дніпропетровщини" прийшов час дописати восьме чудо!

Мова іде про Новоолександрівський курган, розкопки на якому йдуть ще з квітня. За цей час курган вже встиг привернути до себе увагу, завести власну сторінку на Фейсбуці та навіть викликати тривожні чутки про те, що його будуть зносити задля зведення новобудов.
Але днями археологи накопали дійсно незвичайне — захоронення, яке оточене кам’яними брилами по колу. Такі споруди вчені називають «кромлех» і вважають, що їх будували з практичною метою — стримати земляний насип навколо захоронення, а також як символ відгородження поховання від царства живих. Ще є версія, що це астрономічна обсерваторія. Найвідоміший кромлех, який знає майже кожна людина, — це Стоунхендж в Англії.

Знахідка в Новоолександрівці вражає масштабами: вага кожної з 15 кам’яних плит біля тонни, вони щільно підігнані одна під одну й взагалі займають величезну територію, а вік археологічної пам’ятки — 4,5 — 5 тисяч років!
За словами археологів, розкопки планують завершити вже цього місяця, а згодом може бути створено музей просто неба.

Екскурсії проводить науковий співробітник Yaroslav Yaroshenko, засновник Бюро креативних екскурсій Dnipro City Walks

Немає коментарів :

Дописати коментар