Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

середу, 18 листопада 2015 р.

Прикуті книги, або Як раніше фоліанти зберігали
За середньовіччя книги зберігали у монастирських бібліотеках. При них діяли спеціальні скрипторії – майстерні для переписування рукописів.  Фоліанти були рукописними, а їх ціна - фантастично захмарною, адже над кожною книжкою довго працювали монахи, а сам процес переписування розтягувався часом на роки.  Щоб уберегти рукописи від шахраїв і злодіїв, в перших бібліотеках прийнято було прикріплювати книги до полиць ланцюгами – таким чином  книгу можна було зняти з полички та почитати, не виносячи з приміщення. Ті ланцюги були такої довжини, щоб з книгою можна було працювати, але в той же час винести її з приміщення було б неможливо. Так дорогі фоліанти берегли від злодіїв аж до 18 століття.
Прикута книга з бібліотеки Гілдхол, Лондон, Англія.
Винахід друкарського верстату став епохальною подією для розвитку друкарства. І хоча книг стало більше, але для переважної кількості студентів і навіть професури вони були доступні лише в читальному залі.
Книги на полицях стояли інакше, ніж зараз - корінцем від читача. Це давало змогу не заплутувати ланцюг, коли книгу знімали з полиці.
Така практика була поширена в читальних залах бібліотек, починаючи з середньовіччя і до XVIII століття.
Сьогодні у світі є кілька бібліотек, де досі збереглися прикуті книги.

Бібліотека Херефордского кафедрального собору (Англія) - найбільша в світі бібліотека з прикутими книгами. Завдяки ланцюгам, до нас дійшли унікальні видання типу "Збірника літургійної хорової музики" 1200 року або англо-саксонського "Євангелія" 780 року. Головна цінність бібліотеки - найбільша карта світу «Mappa Mundi», складена Річардом де Белло в кінці XIII - на початку XIV ст.

Бібліотека Зютфен (Нідерланди). Її створення відноситься до XVI ст. Кожна книга бібліотеки забезпечена металевою застібкою, до якої приєднаний металевий ланцюг, що проходить через фіксуючий стрижень.
У середні віки бібліотека користувалася великим попитом, і була схожа на місце, де збиралася вся просунута молодь міста.

Бібліотека Франциска Трігг (Англія) заснована в 1598 р. в місті Грентем. Це найстаріша з бібліотек, користуватися якою дозволено особам, які не мають відношення до духовенства або освіти. Сьогодні в бібліотеці зберігається 80 прикутих книг.


Бібліотека королівської гімназії (Гілфорд, Англія) - одна з небагатьох шкільних бібліотек, які збереглися.

Бібліотека в Умборн-Мінстері (Англія) заснована в 1686 р. Колекція прикутих книг налічує 150 примірників.

Бібліотека Malatestiana (в Чезені, Італія) - найстаріша публічна читальня в Європі, чия історія починається у 40-х роках XV століття. Внесена до реєстру ЮНЕСКО “Пам’ять світу”.

Ще надійніший спосіб вберегтися від книжкових злодіїв вигадали в 17 столітті в Ірландії. У тамтешній бібліотеці Марша (Дублін, Ірландія) читача зачиняли у клітці, де він і знаходився, допоки не дочитував рідкісну книгу.

1 коментар :