Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

середу, 3 березня 2021 р.

Щорічно 3 березня в усіх країнах відзначається Всесвітній день письменника – професійне свято літераторів (World Day of the writer). Повна назва цього свята - Всесвітній день миру для письменника.

Це свято не тільки письменників, а також всіх читачів. В ці дні відбуваються різного роду урочистості, в яких беруть участь літературні асоціації і об'єднання, редактори, коректори, критики, культурологи, журналісти, викладачі, студенти та випускники філологічних навчальних закладів, любителі читання. Часто до цього дня приурочені церемонії вручення різних літературних премій і вшанування літературних діячів, які найбільш відзначилися.

Наша українська література багата на видатні імена, які відомі по всьому світі.

Першим президентом Українського ПЕН-клубу був Микола Вінграновський. Багато років клуб очолював Євген Сверстюк, потім – Мирослав Маринович, Микола Рябчук.
17 грудня 2018 року новим президентом Українського ПЕН-клубу став письменник Андрій Курков.

Рішення про відзначення свята було прийнято на 48 конгресі Міжнародного ПЕН-клубу, який відбувся в 1986 році.

Коротка довідка: ПЕН-клуб був заснований в Лондоні в 1921 році. Назва організації – абревіатура, утворена першими буквами англійських слів Poets – поети, Essayists – есеїсти, Novelists – романісти. Цікаво, що абревіатура в даному випадку співпадає зі словом pen – в перекладі з англійської – ручка.

  • Ідея створення організації належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт.
  • Першим президентом ПЕН-клубу став відомий англійський письменник Джон Голсуорсі.
  • В 1923 році відбувся перший міжнародний конгрес ПЕН-клубу в Лондоні, в той час ПЕН-центри були створені в 11 країнах світу.
  • Сьогодні подібні центри діють в 130 країнах.

Немає коментарів :

Дописати коментар