Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

вівторок, 9 березня 2021 р.

Цьогоріч в Україні святкують 207 річницю від дня народження Тараса Шевченка, який став символом боротьби за українську державність. Поділимось з вами цікавими фактами про нашого українського генія.

  • Всі звикли до зображеного на портретах Шевченка у вигляді втомленого вусатого чоловіка у шапці та свитці. Втім така картинка не зовсім відповідає дійсності. Шевченко був молодим прогресивним демократом та не любив ані надмірної пишності, ані скромної стриманості у одязі. Коли він жив у Петербурзі і писав модні портрети, то заробляв пристойні кошти, які з радістю витрачав на модний одяг. В своєму щоденнику поет писав про особливе задоволення, яке отримав від придбання гумового плаща-макінтоша, що вартувало йому 100 карбованців. Для порівняння: перебуваючи у складі археологічної комісії, Шевченко заробляв 150 карбованців на рік.
  • Його авторству належить одна з найбільш популярних книг української класичної літератури. Мова йде про «Кобзар», який було перевидано понад 8 мільйонів разів.
  • У «Кобзареві» (1840) слово «Бог» зустрічається 630 раз. Шевченко вважався святим мучеником за віру старообрядцями уральськими козаками, які служили у форті біля мису Кос-Арал 1848 року.
  • Поезію Шевченка перекладено більше ніж ста мовами світу. Серед них — японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто. Найбільше перекладів зроблено польською, англійською та російською.
  • До наших часів в оригіналах і частково в гравюрах на дереві й металі дійшло 835 картин Шевченка. Їх виконано олією, тушшю, аквареллю, свинцевим олівцем, сепією та в техніці офорта. Проте лише незначна частина художніх творів має авторські підписи, а дати створення – ще менша.
  • Тарас Шевченко любив музику, грав на гармоніці. Один із перших біографів поета Олександр Кониський стверджував, що знаковою подією в житті Тараса Григоровича був 1847 рік, коли він готувався до від'їзду в Рим для продовження професійного навчання співу. Пантелеймон Куліш залишив нам у спадок опис свого весілля, на якому Тарас був у нього старшим боярином.
  • Шевченко брав участь у географічних відкриттях — Каспійська (1848 – 1849) та Каратауська (1851) експедиції. У 1848 році Шевченко провів у морському поході 65 днів, а у 1849 році — 140 днів на шхуні «Констянтин». Навіть в 60-70-х роках ХХ століття морські карти-лоції базувалися на цих дослідженнях. У квітні-вересні 1851 року Шевченко взяв участь в Каратауській експедиції, яка виявила промислові поклади кам’яного вугілля в горах Каратау на півострові Мангишлак.
  • Іменем Шевченка названо багато населених пунктів та географічних локацій по всій планеті. Наприклад, тільки в Україні — 164 назви. Окрім того, на честь Кобзаря названа гірська вершина Північного Кавказу (висота 4200 м), морська протока в Аральському морі та навіть кратер на Меркурії, діаметр якого — 137 кілометрів.
  • У світі встановлено 1384 пам´ятники Шевченку, з них в Україні — 1256. Так само є монументи поета в Бразилії, Китаї, Америці.
  • Навіть перепоховання Тараса було незвичним. Люди впрягалися у вози, коли перевозили його у Канів.
***
Мені однаково, чи буду
Я жить в Україні, чи ні.
Чи хто згадає, чи забуде
Мене в снігу на чужині –
Однаковісінько мені.
В неволі виріс меж чужими,
І, не оплаканий своїми,
В неволі, плачучи, умру,
І все з собою заберу,
Малого сліду не покину
На нашій славній Україні,
На нашій – не своїй землі.
І не пом'яне батько з сином,
Не скаже синові: “Молись,
Молися, сину: за Вкраїну
Його замучили колись”.
Мені однаково, чи буде
Той син молитися, чи ні…
Та не однаково мені,
Як Україну злії люде
Присплять, лукаві, і в огні
Її, окраденую, збудять…
Ох, не однаково мені.
"В казематі", 1847 р.

Немає коментарів :

Дописати коментар