Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

четвер, 26 січня 2017 р.

КНИГА і КІНО: "Енеїда" Івана Котляревського
Сьогодні будемо читати і дивитись мультфільм, знятий за мотивами однієї з найсмішніших і найвеселіших книг української літератури.
«Енеї́да» Івана Котляревського написана на сюжет однойменної класичної поеми римського поета Вергілія. Розповідає про пригоди троянського отамана Енея, який після зруйнування батьківщини ворогами, за кілька років поневірянь, разом зі своїм козацьким військом засновує омріяну державу в Римі, майбутню імперію. Поема написана після  ліквідації Росією в 17751786 роках козацької держави. «Енеїда» — перша пам'ятка українського письменства, що була написана розмовною українською мовою. Поема започаткувала становлення нової української літератури. Повністю «Енеїда» вийшла в світ після смерті Котляревського, в 1842 році. Поема є першокласним джерелом з українознавства, українського побуту та культури 18 століття.

Дрімучий рік до нашої ери. Троянська Січ. Мужні запорожці обороняють місто від набігу кровожерливих греків. Головнокомандувач Еней - кошовий отаман війська троянського - отримує телеграму з попередженням забратися з міста. Зевс, Венера й інші небожителі будуть йому заважати і допомагати, для них Еней буде ставати основою інтриг і задумів. Мультфільм є гумористичною оповідкою про те, як козак Еней пройшов довгий шлях, повний курйозних ситуацій, битв і дивовижних відкриттів, і в кінці заснував Римську Січ.

Немає коментарів :

Дописати коментар