Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

середу, 27 червня 2018 р.

Зустріч зі шкільним табором до Дня Конституції
Витоки української Конституції. Історичний екскурс:

Маємо привід для гордості. Наша перша Конституція - відома як Конституція Пилипа Орлика - була прийнята 5 квітня 1710 року. Вона стала однією з перших не лише у Європі, а й у світі. 
Після смерті Івана Мазепи відбулися вибори нового гетьмана. Ним став генеральний писар Війська Запорозького Пилип Орлик. Між ним і козацькою старшиною і  було укладено угоду під назвою «Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького». 
Перша Конституція складалася зі вступу-преамбули, 16 статей та присяги новообраного гетьмана. Ця Конституція фактично проголошувала Україну незалежною республікою (зберігався тільки протекторат шведського короля). 
У тексті документа її автори називають територію держави Військом Запорозьким, Україною.
Конституція Пилипа Орлика засвідчила, що українці – свідома нація, яка боролася і буде боротися за свої права, свою ідею. Гетьман Пилип Орлик усе своє життя віддав на те, щоб поєднати два береги Дніпра, які розділилися через внутрішні суперечності, в одну державу – Україну. 
/Фото ЦДІАК України/
Конституція 1710 року чинності не набула, оскільки була написана в умовах вигнання. 
Принципи, закладені в Конституції Пилипа Орлика, свідчили про демократичний устрій організації Війська та про його національну ідентифікацію у межах суверенної держави вже на початку XVIII сторіччя.
 
Статті Конституції враховують усі сфери життєдіяльності держави і людини. Серед їх головних  положень є такі:
1. Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Демократична суть держави конкретизує ст.5, проголошуючи Україну республікою за формою правління, а також закріплюючи в Українській державі принцип народовладдя. 
2. Народ визнається носієм суверенітету і єдиним джерелом влади.
3. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.
4. В Україні визнається і діє принцип верховенства права.
5. Україна - унітарна держава, територія якої є цілісною і недоторканною.
6. Державною мовою в Україні є українська мова.
7. Український народ як суб'єкт права власності на землю, її надра, повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України. Право користуватися природними об'єктами, що є власністю народу відповідно до закону, має кожний громадянин України.
8. На території України забороняється створення і функціонування будь-яких збройних формувань, не передбачених законом, а також не допускається розташування іноземних військових баз.
9. У розділі «Права, свободи та обов'язки людини і громадянина» закріплено широкий спектр прав і свобод людини й громадянина, що охоплює всі без винятку права і свободи, які демократичною світовою спільнотою прийнято вважати за відповідні гуманістичні стандарти життя.

Немає коментарів :

Дописати коментар