Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

четвер, 23 лютого 2017 р.

Донкіхоти сьогодення. Хто вони такі?
На цю тему сьогодні спілкувалися з рідним 8-Б класом СШ № 91.
Чому «Хитромудрий ідальго Дон Кіхот Ламанчський» Мігеля де Сервантеса Сааведра спричинив справжній вибух в культурному житті своєї епохи?  
Чому твір, написаний в 1605-1615 роках, став другою по читаності книгою після "Біблії"?
Чому «дон-кіхотствувати» означає боротися за шляхетну, але безнадійну справу? Чому, навіть попри всіляку безнадію, він - лицар із Ламанчі - викликаючи посмішки своїми наївними і часто-густо недолугими вчинками, заслуговує на повагу і в деякій мірі захват, що насмілився жити так, як вважав за правильне? Чому врешті-решт Дон Кіхот "...здобувши вічну славу, мудрим вмер, хоч жив безумним"?
Хто сьогодні може мати стільки відваги, щоби бути не як всі, відстоювати свої переконання, навіть якщо цілий світ проти тебе, а "вітряки" нездоланні і непереможні?

Як зрозуміти, хто ти є, яке твоє призначення в житті? Чому бути українцем в Україні ніколи не було легко? Чому все одно були, є і будуть люди, які не шкодуватимуть свого життя, щоби відстоювати правду?
Хто може сказати самому собі: "Я не зламаюся під тиском оточення. Моя думка має право на існування"?
Чи маємо ми сили довести мрію свого життя до втілення?

Питань виникало більше ніж відповідей. І це нормально. Це означає, що слід після сьогоднішньої зустрічі залишився, а значить, що будемо подумки вертатися до цієї розмови і шукати відповіді. Може, не всі будуть. Можливо, не на всі  питання. Але безперечно, хоч малесенька зернинка та й заронилась нині в душах.
Коли слухають уважно
 Коли спілкуються невимушено

А допомагали розбиратися в ситуації двоє чудових людей: починаюча письменниця Анастасія Колеснікова і громадський активіст Микола Лукашов.
8-Б клас
І все ж спробувати варто... Все можливо!

Немає коментарів :

Дописати коментар