Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

неділю, 27 вересня 2015 р.

Мандрівка рідним краєм до Всеукраїнського Дня бібліотек
Царичанка - Китайгород - Укріплена українська лінія оборони - гора Калитва. Це маршрут подорожі, яку здійснили бібліотекарі нашої міської централізованої системи бібліотек для дітей.
Теплим сонячним днем ми проїхались по місцях історичних пам'яток козацької доби. Побачили насипний пагорб - давнє городище - місце, звідки починався Китайгород. Побували в трьох його церквах - найстарших козацьких кам'яницях, які збереглись на наших землях.  В Свято-Успенській церкві (1754 р.) всі ікони, лямпи, вікна і ганок в осінніх квітах. Святково і затишно водночас. В світлій, наповненій повітрям церкві-дзвіниці Св. Варвари (1756), яка за одинадцять років від останньої реставрації хоч і втратила значну частину фарби зі стін та бань, але зберегла свою святкову легкість, сумували зачинені на черговий ремонт ікони і хрести. Зате найсміливішим випала нагода видряпатись по драбині нагору до дзвонів. Хотіли подивитись залишки старих розписів в круглій як святковий пляцок церкві Св. Миколая (1757). Але виявилось, що після останнього ремонту їх всіх забілили навіки. І ще одна біда спіткала церкву: відколи поміняли вікна і двері на металопластикові, порушився баланс і грибок почав нещадно нищити стіни. Послухали історію про козацького сотника Павла Семенова, на чиї пожертви і були побудовані при купочці ці три церкви.
Укріплена українська лінія оборони, гора Калитва та прозора Оріль - красоти, від яких дух перехоплює. Ковила, полин, лелії, цикорій, глід, шипшина, дикі грушки, сливки, яблука і виноград - складові осіннього букету барв, кольорів і запахів. 
Photo Gallery by QuickGallery.com

Немає коментарів :

Дописати коментар