Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

неділю, 14 грудня 2014 р.

А чи знаєш Ти, друже, який сьогодні цікавий день?
14 грудня за календарем - пророка Наума. Недарма в народі кажуть: "Прийшов Наум - берись за ум!"
Річ у тім, що раніше в Україні навчання в школах починалося не з 1 вересня, як тепер, а з 1 грудня. До того часу всі роботи на землі були перероблені, урожай зібрано, роботи коло хати ставало вже менше, а отже, дітей можна було відпустити з дому "безболісно для господарки".
А ще й зручно: бо сидітимуть у хаті, то робитимуть шкоду, а підуть до школи, то чомусь, може, корисному навчаться; та й часу на шкоду менше буде.
Одним словом, саме сьогодні - 14-го, а за старим стилем 1-го грудня – розпочинався шкільний рік.
А дитяче видавництво "Фонтан казок" (і нас також) цікавить: чи хотів би Ти теж починати навчання не восени, а взимку? Відповідями поділися з нами в коментарях.


PS: А для порівняння подивись, як працюють діти в селах. Що ж треба встигнути переробити школярам, щоби спокійно сісти за підручники?

Вже від 6 років хлопчаків і дівчаток починають брати на поле, допомагати батькам.
Навесні і восени поле і город треба скопати, вивезти машину гною і розкидати по полю, щоби врожай був добрим.
Сад перед Великоднем побілити, щоби жуки дерева не їли.

Картоплю посадити: мішки повантажити в машину і на поле вивезти, землю сапою поямкувати, добриво розкласти, картопельку закласти, гноєм і попелом прикрити, щоби їй було тепло, ямки загорнути. Потім картоплю треба висапати, жуків позбирати, підгорнути, восени врожай викопати, в машину мішки повантажити-розвантажити, перебрати і в пивницю поскладати.
Сіно з батьками скосити, з мамами розбити, обернути, спластувати, скирдувати, на машину повантажити, на подвір'ї поскидати, в оборіг або стодолу поскладати. Те саме з отавою (другий покос). Те саме в саду, бо трава не мусить пропасти, все корівки з'їдять.
В ліс по гриби-ягоди раненько піти, бо ж біля хати робота чекає: а це город, який треба щодругий тиждень полоти, ягоду (малину, порічку, смородину, агрус, полуницю) збирати. Ще чорниці-ожини-горобину-гриби-горіхи-кабаки-яблука можна збирати на продаж, коли приїжджають машини гуртових закупівель.
Дров машину на зиму треба привезти, порізати, поколоти, порубати і в дровітню поскладати.
Корівку в череду вигнати і додому привести, помогти подоїти і відра помити.

Худобі зварити і дати їсти. Подвір'я позамітати, лист позгрібати, доріжки від снігу прокидати.
Ще хлопці помагають батькам на базарі: машину з товаром завантажити, на базарі розкласти-скласти, дома розвантажити.
Дівчата помагають прати-готувати- в хатах прибирати-закривати варення і закрутки на зиму. Вчаться масло товкти, сметану збирати, сир випарювати. Восени яблука на сік збирають, на пресі потиснуть і сік закрутять. 
В селах, де є своя спеціалізація (плетуть ліжники чи капчури, або роблять килими) додається праця з вовною.
Старші хлопці працюють на будовах з батьками, на ремонтах, на пилорамах, вантажать машини з піском, лісом чи річковим камінням.

І коли всі роботи перероблені, ....нарешті можна і уроки зробити...

3 коментарі :

  1. Музыкальные шарики - просто блеск!!! И информация интересная :))

    ВідповістиВидалити
  2. То все добре, але йти треба 1 вересня, у селі робота цілий рік....

    ВідповістиВидалити