Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

понеділок, 19 травня 2014 р.

18 травня - Міжнародний день музеїв
та Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва
Цей день, друже, має дуже гарну назву:
свято хранителів загальнолюдської культури й національних цінностей.
Чи знаєш Ти, де і коли виник перший музей? Стародавні греки будували храми, присвячені вічно юним музам - дочкам Зевса-громовержця і богині пам’ яті Мнемосини. Такі храми називали мусейонами (у перекладі з грецької – « житло муз» ). Мусейонами або музеями згодом почали називати спеціальні кімнати у давніх бібліотеках, де зберігалися рідкісні книги і незвичайні предмети. У нові часи пристрасть до колекціонування сприяла справжньому музейному буму. А чисельні археологічні експедиції ХІХ століття наповнили сенсаційними знахідками всю Європу. Їх почали виставляти для загального огляду.
Музеї стали візитками окремих країн. Приміром, Лувр – візитка Франції, Прадо – Іспанії, Метрополітен – США, а Софія Київська та Печерська Лавра у Києві — візитка України.
Музеї історичні та художні, музеї археології та народного побуту, замки та палаци, музеї книги та друкарства; музеї в великих містах і маленьких селищах - всі вони зберігають для нас історичну  та культурну спадщину  нашої країни, допомагають нам па'ятати, звідки ми і якого роду.

Немає коментарів :

Дописати коментар