Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

четвер, 20 лютого 2014 р.

З чого починати? Які конкретні кроки допоможуть Тобі?
На питання друзів "А навіщо це Тобі?" можеш сміливо говорити: "Ось вирішив не лінуватись!" і наводити приклад відродження мови в Чехії. Коли на початку ХХ ст. у Празі всі говорили німецькою, чеські ентузіасти спеціально голосно розмовляли чеською, щоби оточення звикало до неї. Зрештою час, патріотизм та впертість чехів докорінно змінили ситуацію.
Стався з розумінням до тих, хто говорить суржиком. Адже суржик - він також наш, український. Люди, для яких він рідний, не винні, що мова нашої землі була поранена та деформована чужоземним впливом. Потрібен час і бажання. 
1. Тобі знадобляться словники: "Російсько-український" та "Тлумачний словник української мови".
2. Книга з історії України. Радимо історію Ореста Субтельного, яка написана цікаво і зрозуміло.
3. Встанови на своєму мобільному україномовну версію меню та українські мелодії дзвінків.
4. Завантаж на комп'ютер українізатор для Windows або укр. локалізацію Linux. Роби запити в Wikipedia українською.
5. Скачай собі новинки  або класику української музики тих жанрів, які полюбляєш слухати.
6. В магазинах читай етикетки на товарах українською.
7. В громадських місцях (транспорті, магазині) звертайся українською: "зупиніть, будь ласка...", "передайте, будь ласка...", "дякую" і т. п.
8. Познайомся з видатними творами сучасної літератури. Чим більше Ти будеш читати, тим багатшим стане Твій словниковий запас.
9. Обери низку україномовних програм та каналів ТБ: "1+1", "5 канал", "24" чи інші - вони стануть Твоїми фаворитами. Адже Ти маєш бути часткою україномовного світу.
10. На порталі mova.info Ти зможеш робити переклад, а також отримувати інформацію про українську мову.
І пам'ятай, що як неможливо навчитись керувати машиною, не тримаючи в руках керма, так само і з мовою: щоби навчитись говорити, треба ГОВОРИТИ.

Немає коментарів :

Дописати коментар