Біжучий рядок

"Всі хороші книги схожі в одному: коли ви дочитаєте до кінця, вам здається, що все це трапилося з вами, і так воно назавжди при вас і залишиться". Е. Хемінгуей

вівторок, 27 травня 2014 р.

100-річний ювілей Туве Янсон

Свято Доброго Діла для дітей і дорослих 

Цьогоріч, друже, світова спільнота відзначає рік Туве Янссон – 100 років з часу народження знаменитої фінської письменниці!
Україна також долучилася до масштабної програми святкування. Адже для нас це подвійне свято. Виповнюється не лише 100 років авторці, а й 10 років україномовним Мумі-трольчикам: у 2004 році у «Видавництві Старого Лева» вийшли друком історії про чарівних створінь у перекладі Наталі Іваничук.

З нагоди річниці "Видавництво Стариого Лева" видало  оновлений
тритомник історій про Мумі-тролів Туве Янссон, обкладинки для якого створила творча майстерня «Аґрафка», а також неймовірно смачну книжку «Рецепти Мумі-Мами» від Туве Янссон і Самі Маліли. З’явилося цього року і видання книг 
Туве Янссон «Маленькі тролі і велика повінь» та «Капелюх чарівника»  шрифтом Брайля, щоб незрячі діти теж могли познайомитися з добрими персонажами.


Якщо в Тебе, друже, є можливість провести канікули у Львові, разом зі 
"Старим Левом"запрошуємо Тебе на  «Гостину до Мумі-тролів». Чарівне дійство відбуватиметься 31 травня (11:00-17:00) та 1 червня (12:00-16:00) у дворику на вул. Лемківська, 15а.

Під час Гостини маленькі читачі зможуть  побувати на цікавезних майстер-класах від художників, авторів та друзів "Старого Лева", відпочити  на зеленій травичці в саду та побавитися у Хатинці Мумі-троля...
Хатинка Мумі-тролів у саду - це символічне місце збору соціальної бібліотеки. Принось книжки в соціальну бібліотеку Мумі-тролів. Пам’ятай, книжки створені для того, щоб їх читали. Тож, якщо Ти маєш книги, у які давненько не заглядав і які варті того, щоб бути прочитаними, принось їх. "Старий Лев" обіцяє передати зібрані книжки малозабезпеченим родинам, а також у бібліотеки, фонди яких не оновлювалися ой як давно.

Дорослі ж у цей час матимуть змогу придбати книжечки видавництва за найкращими цінами, познайомитися з улюбленими авторами, відчути себе дітьми та наповнитися натхненням від мумі-трольської гостинності, гарно провести час, послухати хорошу музику та отримати море позитивних вражень і потішитися сюрпризам й подарункам.

Читай влітку і заробляй!

За ініціативою Національної бібліотеки України для дітей ми у себе в бібліотеці-філії №13 пропонуємо Тобі, друже,  особливу читацьку програму – «Бібліотечне літо-2014».
Приходь влітку до бібліотеки, читай книжки за власним вибором або за шкільними списками літнього читання та відповідай на питання бібліотекарів щодо прочитаних книг. Чим більше книг Ти прочитаєш, тим соліднішим буде Твій "заробіток".
За участь в нашій програмі читачам виплачуватиметься спеціальна бібліотечна валюта – "БІБЛики". Щоразу при відвіданні бібліотеки на абонементі Тобі треба буде отримати в формуляр Спеціальну Печатку. На зароблені бібліотечні гроші можна буде придбати новенькі книжечки з Книжкової Вітрини.
В другу суботу вересня о 12.00 приходь в бібліотеку та отримуй призи в обмін на «БІБЛики».
Дізнатися детальніше про умови нарахування «БІБЛиків» можна  з 2 червня в нашому "Інформаційному куточку" або у бібліотекаря.

понеділок, 26 травня 2014 р.

Зустріч з прекрасним...

Так читають наші діти! А на що надихають книги вас?:)


Солодкий смак літа

24 травня гуртківці  "Чарівної майстерні" святкували закінчення навчального року. Це одне із найулюбленіших занять наших дітей!
Привітали переможців конкурсу малюнків до 200-річчя Шевченка: їми стали Орина Чернікова та Аня Міщенко.
Своїми ручками ми створили маленькі солодкі "шедеври", які із превеликим задоволенням потім з'їли!
 Завідуюча Олександра Анатоліївна оголошує імена переможців

 Аня Міщенко та Орина Чернікова

Смаколики:)
Наші чарівні ручки...
...і невгамовні ніжки:)

понеділок, 19 травня 2014 р.

18 травня - Міжнародний день музеїв
та Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва
Цей день, друже, має дуже гарну назву:
свято хранителів загальнолюдської культури й національних цінностей.
Чи знаєш Ти, де і коли виник перший музей? Стародавні греки будували храми, присвячені вічно юним музам - дочкам Зевса-громовержця і богині пам’ яті Мнемосини. Такі храми називали мусейонами (у перекладі з грецької – « житло муз» ). Мусейонами або музеями згодом почали називати спеціальні кімнати у давніх бібліотеках, де зберігалися рідкісні книги і незвичайні предмети. У нові часи пристрасть до колекціонування сприяла справжньому музейному буму. А чисельні археологічні експедиції ХІХ століття наповнили сенсаційними знахідками всю Європу. Їх почали виставляти для загального огляду.
Музеї стали візитками окремих країн. Приміром, Лувр – візитка Франції, Прадо – Іспанії, Метрополітен – США, а Софія Київська та Печерська Лавра у Києві — візитка України.
Музеї історичні та художні, музеї археології та народного побуту, замки та палаци, музеї книги та друкарства; музеї в великих містах і маленьких селищах - всі вони зберігають для нас історичну  та культурну спадщину  нашої країни, допомагають нам па'ятати, звідки ми і якого роду.

четвер, 15 травня 2014 р.

15 травня 2014 - День української вишиванки
Свято це, друже, придумали в 2008 році  студенти-історики Чернівецького Національного Університету. Після того, коли одного дня у вишитих сорочках вони прийшли на заняття, акцію підтримала громадськість: вишиванки одягнули в дитсадках та школах, на заводах та в офісах, таксисти, водії маршруток та тролейбусів теж підтримали ініціативу молоді.
Гарне, світле, красиве, патріотичне свято!
Наші читачі  в народних строях:
на таборі "Строката Хата", присвяченому українському розпису і вишивці
Чи знаєш ти, друже, що вишиванки бувають різними? Грубі полотняні - на щодень, вибілені святкові з тонкого льону - до церкви чи на весілля, чорні зі стриманою вишивкою - на Страстний тиждень Посту чи похорон. Кожен регіон нашої країни має свої улюблені кольори і візерунки, свої традиції вишивки (стаття в Wikipedia:Вишиванка). Кожен орнамент - це оберіг, який з тобою повсякчас. Поглянь на свою сорочку, що Ти можеш розказати про свою вишивку? Дізнайся більше! А допоможуть Тобі в цьому енциклопедіїї з народознавства, які є  в нашій бібліотеці.
Бібліотекар Ольга Станіславівна
Ерік Євтушенко
Тетяна Гришко, Віталій Фролов, Микита Подгорнов
Одягни, друже, в цей день вишиванку на роботу, навчання, прогулянку!

вівторок, 13 травня 2014 р.

Краєзнавча гра "ДНІПРОМАНІЯ"
Четвертий тур "До 121-ї річниці славетного прожитого шляху"
Дізнайся і відшукай


Він жив в Катеринославі. Писав вірші і казки, збирав народні пісні, вивчав етнографічну спадщину нашого народу. Друкувався під псевдом "Іван Калічка". Похований на колишньому Севастопольському кладовищі.
Знайди, друже, це місце і сфотографуйся поруч з пам'ятником. І скажи нам, про кого йде мова?
Відповіді чекаємо до 24.05.2014
Восьме чудо Січеславщини
9 - 11 травня 2014 р. наші пластуни відбули мандрівку ріднокраєм
 Мандрували курганами, що розкидані по всій нашій області в Солонянському районі, а також знайшли жерло згаслого три мільярди років тому вулкану, що знаходиться в околицях села Аполонівка. Неймовірна енергетика, безмежний степ, виблискуюча на сонці Мокра Сура, квіти всіх барв і розмірів, чисте повітря і високе небо - це все наш край, наша Січеславщина, наша Україна.

Доторкнутись землі, проміряти шлях власними кроками, зробите добре діло для села, відчути себе українцями - любити і берегти свій край - це є велике щастя, яким наші пластуни раді поділитись з Тобою, друже!
Приєднуйся!
Жерло згаслого вулкану
 Курган
Небо під ногами
 Микита Горинін
 Мокра Сура
Квіти нашого степу

На мандрівці
 "Йшли селом......."
На збірці

четвер, 8 травня 2014 р.

«1939--1945. Ніколи знову» -- ролик до відзначення 8 та 9 травня, створений Українським Інститутом Національної Пам'яті






Балада про мальви

музика Володимира Івасюка
слова Богдана Гури


Заснули мальви біля хати.
Їх місяць вийшов колихати.
І тільки мати не засне, мати не засне -
жде вона мене.
І тільки мати не засне, мати не засне -
жде вона мене.

О мамо рідно, ти мене не жди.
Мені в наш в дім ніколи не прийти.
З мойого серця мальва проросла
і кров’ю зацвіла!

Не плач же, мамо, ти ж бо не одна!
Багато мальв насіяла війна!
Вони тобі шепочуть восени:
“Засни… засни… засни… засни…”

У матерів є любі діти.
А у моєї тільки квіти.
Самотні мальви під вікном, мальви під вікном
заснули вже давно.
Самотні мальви під вікном, мальви під вікном
заснули вже давно.

Як зійде сонце, вийди на поріг –
і люди вклоняться тобі до ніг.
Пройдися полем, мальви буйних лук
торкнуться твоїх рук.

Життя як пісня, що не відзвенить!
Як мальви, знов для тебе буду жить.
Якщо не встиг я ласки принести,
прости… прости… прости… прости…


Втрати України в Другій світовій війні:
Людські військові втрати (а також померлі від хвороб і голоду, депортовані, емігранти) складають приблизно 14,5 млн чоловік.
Було також зруйновано майже 700 міст (40% усіх міст Радянського Союзу, знищених війною).
У війні загинув кожен п'ятий українець.
Серед військовослужбовців призову на літо 1941 року уціліли тільки 3% з загальної кількості.
Вшануємо світлу пам'ять в щирій молитві за упокій їх душ та за долю України. 

вівторок, 6 травня 2014 р.


6 травня - День Святого Юрія
Вітаємо наших друзів-пластунів зі святом!

Легенда стверджує, що Юрій жив наприкінці ІІІ століття та був легіонером римського війська за часів імператора Діоклетіана. Він був дуже хорошим вояком-християнином, проти яких за часів Діоклетіана були гоніння та переслідування. За те, що Юрій не зрікся своєї віри, його було замучено на смерть. Слава його тоді розійшлась по цілому християнському світі.
В легендах переказували, що Юрій забив Змія, котрий вимагав людських жертв. Таким чином про Юрія знали, як про оборонця правди і добра, а Змій - це символ зла. На всіх зображеннях, друже,  ти побачиш Юрія на білому коні, списом пронзаючого страшного Змія.

Для пластунів Св. Юрій - опікун організації Пласт - став зразком непохитності віри, доброти та відважності. Ця постать гідна наслідування та поваги.

Кожен з нас, друже, щодня долає свого змія - свої страхи та недоліки. А взірцем в цій боротьбі для нас є Святий Юрій!